Film
film/26.11.2018.

Odlazak legendarnog Bernarda Bertolučija

film
  • Printscreen / YouTube / Euronews
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči preminuo je u Rimu u 78. godini života posle duge borbe sa rakom. Sa kultnim ostvarenjem „Poslednji kineski car“ pomeo je konkurenciju na dodeli Oskara 1987. godine, osvojivši devet statueta, a sa filmovima „Konformista“ i „Poslednji tango u Parizu“ zauvek se upisao kao jedan od najboljih reditelja u istoriji sedme umetnosti.

Miljenik filmofila širom sveta rođen je u Parmi u imućnoj porodici. Otac mu je bio poznati pesnik i pisac, a takođe je radio kao filmski kritičar.

Inovativnim i hrabrim načinom snimanja uticao je na generacije filmadžija. Bio je ponosni marksista i ateista. U svojim filmovima često se bavio političkim, filozofskim, socijalnim pitanjima kroz seksualnost i izuzetno lične priče protagonista.

Poslednji kineski car jedno je od remek-dela filmske umetnosti. Bertoluči je potpuno zasluženo sa njim osvojio devet Oskara (film je pobedio u svim kategorijama u kojima je nominovan). Bio je prvi, a za sada je i jedini Italijan sa statuetom za najboljeg režisera.


PROČITAJTE JOŠ:

KADROVI U SLIKAMA BERNANDA BERTOLUČIJA

DECENIJA BEZ BERGMANA

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


Konformista, Poslednji tango u Parizu, Sanjari, Dvadeseti vek, Mali buda, Ukradena lepota su ostvarenja kojima je Italijan zauvek promenio sedmu umetnost.

Po mnogima najveći italijanski reditelj, Bertoluči je jedan od retkih koji je uspeo da premosti jaz između evropske i holivudske filmske scene.

Bertoluči je bio jedna od ključnih figura italijanskog filma od šezdesetih godina, a za razliku od kolega poput Federika Felinija i Mikelanđela Antonionija uspeo je da se probije u Holivudu, a "Poslednji kineski car" je dobio devet Oskara, uključujući za najbolji film i najbolju režiju. Dotad neviđeno, ekipa je dobila dozvolu da snima u pekinškom Zabranjenom gradu.

Filmsku karijeru je počeo 1961, kao asistent na debitantskom filmu Pjer-Paola Pazolinija. Prvi sopstveni film je režirao godinu dana kasnije.

Sarađivao je i na scenariju za klasik Serđa Leonea "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Među drugim poznatim filmovima su mu "Pre revolucije", "Konformista", "Sanjari" i "Ukradena lepota", a poslednji film koji je završio je "Ja i ti".

Bertoluči se skoro celog života zalagao za radikalno levičarske ideje.

Od brojnih međunarodnih priznanja, Bertolučiju je 2011. godine uručena i Zlatna palma tokom otvaranja Kanskog festivala.

Skoro pola veka bio je u braku sa Klare Peplo, britanskom scenaristkinjom, producentkinjom i rediteljkom.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.