Film
moja-kafica
moja-kafica
film/23.01.2019.

FEST vremeplov

film
  • Kombank dvorana
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Stari biser riznice Dvorane Doma sindikata, posle više decenija, vraća se u svoju kolevku. 

47. Medjunarodni filmski festival FEST od 22. februara do 03. marta ove godine biće održan u Kombank Dvorani -  nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata gde je 1971. godine i rođen. 

FEST će od ove godine nastaviti da živi u modernizovanom ambijentu Kombank Dvorane koji povratkom ovog značajnog festivala obogaćuje svoj repertoar kulturnih dešavanja, doprinoseći oživljavanju duha prošlih vremena i nastanku novih festivalskih uspomena.

Tokom 13 festivalskih dana u Kombank Dvorani biće prikazivani međunarodni filmovi kako za festovu publiku, tako i za novinare i stručnu javnost.

ZA FEST SE KROZ ISTORIJU TRAŽILA KARTA VIŠE 

Kada se kulturnim vremeplovom vratimo skoro pet decenija unazad, podsetićemo se prvog FEST-a održanog 09. januara 1971. koji je otvorio film "Meš" Roberta Altmana. 

Pod sloganom "Hrabri novi svet", FEST je tada začeo svoju veliku tradiciju festivala  koji je  vremenom postao jedan od najznačnijih kulturnih događaja Beograda i kulturni svetionik odrastanja mnogih generacija. 

¶ FEST: MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZI ¶

Prva u nizu manifestacija festivala "Hrabri novi svet" bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na spektakularnom prvom FEST-u našli su se "Odiseja u svemiru" Stenlija Kubrika, "Goli u sedlu" Denisa Hopera,  filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma Sindikata formiraju gužve i da se traži karta više. 

Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su  sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.

Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe FEST-a.

Dvorana Doma sindikata je bila prvo mesto u Jugoslaviji, gde je ono što je bilo nedostupno bilo pristupačno i na dohvat ruke.

Naime, Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd, i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom.

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶

To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani Doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaj su upriličili i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila "Zlatno Sunce" za ulogu žene koja je izmislila "ljuljanje kukovima", zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je "izmislila" hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.


PROČITAJTE I:

DOBITNICI ZLATNOG GLOBUSA NA FESTU

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.