Muzika
muzika/16.11.2022.

Virtuozni gitarista Аl Di Meola u Beogradu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Dom omladine Beograda predstavlja koncert jednog od najvažnijih živih džez gitarista na svetu: Al Di Meola nastupiće 24. novembra od 20 časova u Mts Dvorani. 

Virtuozni američki gitarista Аl Di Meola zadužio je muzički svet još kao član grupe Return To Forever, kroz koju su Čik Korija i Stenli Klark tokom sedamdesetih godina XX veka lansirali džez-rok fuziju. Njihov komercijalni uspeh delom je zasluga i tada mladog Di Meole. Njegovo mesto među legendama potvrđeno je čuvenom saradnjom sa velikanima kao što su Pako De Lusija i Džon Maklohlin, u proslavljenom akustičnom gitarskom triju, te kasnije i kroz trio The Rite of Strings, sa basistom Stenlijem Klarkom i violinistom Žan-Likom Pontijem. Svoju virtuoznost Al Di Meola doveo je do savršenstva na solo albumima (posebno trilogija iz sedamdesetih Land of the Midnight Sun, Elegant Gypsy i Casino) – zasluženo stekavši mesto u panteonu najslavnijih instrumentalista svog doba. 

Stalna fascinacija složenim ritmovima, provokativnim melodijama i sofisticiranom harmonijom bila je u središtu Di Meoline muzike tokom čitave karijere, koja traje već preko četiri decenije. Ovaj gitarski heroj, višegodišnji pobednik godišnjih anketa kritike i plodan kompozitor, objavio je preko 20 albuma kao lider, i sarađivao na desetak drugih fusion projekata. Vlasnik je tri zlatna albuma, a njegove ploče prodate su u više od šest miliona primeraka širom sveta.

Briljantna tehnika u sviranju i akustične i električne gitare, svrstala ga je među "vladare" ovog instrumenta i najvažnije uzore svim zaljubljenicima u gitarski zvuk.  Autentičnost i dubina Di Meolinog kompozitorskog pristupa, kao i emotivnost i lirika njegovog umetničkog izraza, osvojili su srca miliona ljubitelja muzike. 

Pionir world music i džez fuzije, Al Di Meola i danas, na pragu pedesetogodišnjice profesionalne karijere, nastavlja strastveno i posvećeno da istražuje muzičke tradicije flamenka, tanga, bliskoistočne, brazilske i afričke muzike, u njima nalazi inspiraciju, te oduševljava publiku širom sveta svojim originalnim pristupom muzici, kroz komponovanje i neverovatno gitarističko umeće. 

Al Di Meola će u Beogradu nastupiti u postavi Acoustic Trio: Al Di Meola – akustična gitara, Peo Alfonsi – akustična gitara i Sergio Martinez – udaraljke, a koncert je realizovan uz podršku Grada Beograda.

Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže i onlajn.


PROČITAJTE I:

VERDIJEVA ARIJA U VELIČANSTVENOM SPOTU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.