Film
film/22.01.2019.

FEST: Milena Dravić u poslednjoj ulozi

film
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U okviru takmičarske selekcije Srpski film (Srbija i prijatelji) na 47. FEST -u biće prikazani srpski i filmovi rađeni u koprodukciji sa Srbijom koji će se takmičiti za Beogradskog pobednika i ostale nagrade. Organizatori  FEST-a su danas predstavili četiri premijerna ostvarenja.

Nakon višestruko nagrađivanog filma Enklava, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, dokumentarni film, "Slučaj Makavejev". Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film "W.R. Misterije organizma" (1971) bude zabranjen. Okosnica filma su četiri audio trake tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure.

Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine. "Slučaj Makavejev" je poslednji film u kojem se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.Miroslav Miša Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom "Ustanička ulica", a na FEST-u će predstaviti film "Šavovi", koji se bavi veoma teškom ali značajnom temom: krađom beba iz porodilišta. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na istpovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina.

Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović, a snažan ženski ansambl upotpunjuju i Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković i Dragana Varagić. Iz Filmskog centra Srbije danas je saopšteno da su "Šavovi" uvršteni u 
prateći program "Panorama" Berlinskog festivala.

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶


Goran Marković predstaviće svoj novi film "Delirijum tremens", ekranizaciju istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od deset godina. Tihomir Stanić našao se u glavnoj ulozi poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče. Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a u ostalim ulogama našli su se Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić… Nakon premijere filma, očekuje se i mini serija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-u.Iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija "Poslednji Srbin u Hrvatskoj". Reditelj i scenarista Predrag Ličina na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda – film je smešten u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. U Hrvatskoj vodi se pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi. Glavni junak je Mićo (Krešimir Mikić), zagrebački bonvivan (i takođe Srbin) koji sa svojom omiljenom glumicom Frankom (Hristina Popović) kreće u borbu protiv zombi pošasti. U ostalim ulogama našli su se i Dado Ćosić, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, kao i Severina koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta.


PROČITAJTE I:

DOBITNICI ZLATNOG GLOBUSA NA FESTU

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.