Film
film/16.01.2019.

Film o Pepeu Muhiki na FEST-u

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Dokumentarni film "Pepe, jedan uzvišeni život", priča o najsiromašnijem predsedniku na svetu, u režiji Emira Kusturice, biće prikazan u Glavnom programu 47. FEST-a, saopšteno je iz direkcije beogradskog festivala.

Film je svetsku premijeru imao na festivalu u Veneciji, a nedavno je otvorio 12. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Kusturica je izjavio da je pre mnogo godina čuo za predsednika koji vozi traktor i da je odmah pomislio kako želi da snimi film o njemu. Kroz seriju razgovora, Kusturica i  Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način,  Kusturica prikazuje  Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti.


PROČITAJTE I:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


Muhikina ideologija jednako se ogleda u njegovim političkim stavovima, kao i u njegovom skromnom načinu života. Muhika je svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živeo u ubeđenju da kada ti većina pokloni vlast, moraš da živiš kao većina, a ne elita. Počeo je kao gerilski borac, pljačkao je banke, borio se protiv fašista, i proveo je 13 godina u zatvoru gde se posvetio učenju. Bio je ministar poljoprivrede, zatim premijer, i na kraju 40. predsednik Urugvaja, verovatno i najvoljeniji predsednik jedne zemlje u savremenoj istoriji. 

- Bio sam šokiran kad sam video da ljudi plaču zato što se predsedniku završava mandat. Bila je tolika gužva da sam zamalo slomio nogu u pokušaju da napravim dobar snimak. Kao da su Rolingstonsi došli u grad... Postoji razlog zašto su Urugvaj zvali Švajcarska Južne Amerike. Kada padnete u depresiju zbog svega što se dešava u svetu, barem imate jedan primer uspešnog društva - izjavio je Kusturica.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 28. januara.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.