Film
film/16.01.2019.

Film o Pepeu Muhiki na FEST-u

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Dokumentarni film "Pepe, jedan uzvišeni život", priča o najsiromašnijem predsedniku na svetu, u režiji Emira Kusturice, biće prikazan u Glavnom programu 47. FEST-a, saopšteno je iz direkcije beogradskog festivala.

Film je svetsku premijeru imao na festivalu u Veneciji, a nedavno je otvorio 12. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Kusturica je izjavio da je pre mnogo godina čuo za predsednika koji vozi traktor i da je odmah pomislio kako želi da snimi film o njemu. Kroz seriju razgovora, Kusturica i  Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način,  Kusturica prikazuje  Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti.


PROČITAJTE I:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


Muhikina ideologija jednako se ogleda u njegovim političkim stavovima, kao i u njegovom skromnom načinu života. Muhika je svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živeo u ubeđenju da kada ti većina pokloni vlast, moraš da živiš kao većina, a ne elita. Počeo je kao gerilski borac, pljačkao je banke, borio se protiv fašista, i proveo je 13 godina u zatvoru gde se posvetio učenju. Bio je ministar poljoprivrede, zatim premijer, i na kraju 40. predsednik Urugvaja, verovatno i najvoljeniji predsednik jedne zemlje u savremenoj istoriji. 

- Bio sam šokiran kad sam video da ljudi plaču zato što se predsedniku završava mandat. Bila je tolika gužva da sam zamalo slomio nogu u pokušaju da napravim dobar snimak. Kao da su Rolingstonsi došli u grad... Postoji razlog zašto su Urugvaj zvali Švajcarska Južne Amerike. Kada padnete u depresiju zbog svega što se dešava u svetu, barem imate jedan primer uspešnog društva - izjavio je Kusturica.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 28. januara.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box