Film
film/11.02.2019.

FEST uvertira: "Goli u sedlu"

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


14. februar će biti posebaan dan za filmofile. Povodom velikog povratka legendarnog filmskog festivala na mesto gde je i nastao – u Kombank Dvoranu, nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, u organizaciji Centra beogradskih festivala, 14. februara će se baš tu održati projekcije ostvarenja koja su obeležila prvi FEST davne 1971.

Na repertoaru su legendarni filmovi: Odiseja u svemiru, Goli u sedlu i Vudstok.
 
2001: Odiseja u svemiru – FEST je od samog početka išao u korak sa svetom i svojoj publici ponudio najpopularniji film tog doba, ostvarenje Stenlija Kjubrika koje je prošle godine, u čast 50-godišnjice premijere, prikazano u osveženom, remasterizovanom izdanju.

U susret FEST-u u Kombank dvorani biće prikazana upravo ta verzija, koja je „Odiseji" iz 1968. udahnula novi život.

Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života i prati putovanje jednog astronauta na Jupiter s računarom HAL-om 9000, nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.
Goli u sedlu Filmoljupci će u Kombank dvorani moći da pogledaju i film, koji je na prvi fest 1971. doveo tada velike zvezde Pitera Fondu i Denisa Hopera.

„Goli u sedlu", film  koji je svojevremeno smatran najboljim predstavnikom kontrakulture u svetu filma, prati ljubitelje motora i sitne dilere Bilija i Vajata (Hoper i Fonda) na njihovom putu po Americi.

¶ FEST VREMEPOLOV ¶

To je, inače, prvi igrani film za koji nije snimana originalna muzika, nego su korišćene pesme tada popularnih rok bendova kao što su The Band, The Byrds i Steppenwolf.  Vudstok – Oskarom nagrađen dokumentarac Majkla Vadlija, snimljen o legendarnom festivalu koji je održan 1969. premijerno je prikazan samo godinu dana kasnije, a mnogi smatraju najvećim koncertnim filmom svih vremena.

Ovaj tročasovni film prati atmosferu, nastupe i izvođače poput grupe The Who, Santane, Džimija Hendriksa i Džoa Kokera na festivalu koji je privukao više od 400.000 ljudi. Zanimljivo je to da je na ovom dokumentarcu koji će ponovo biti prikazan u Kombank Dvorani, kao asistent reditelja radio čuveni Martin Skorseze, koji je tada tek gradio svoje ime u svetu filma.
 

¶ FEST: MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZI ¶

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank Dvorane po ceni od 180 RSD po projekciji. 

Nakon ove uvertire 14. februara, ljubitelji filma imaće nekoliko dana da se pripreme za početak 47. FEST-a, koji ove godine traje od 22. februara do 3. marta.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.