Film
film/11.02.2019.

FEST uvertira: "Goli u sedlu"

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


14. februar će biti posebaan dan za filmofile. Povodom velikog povratka legendarnog filmskog festivala na mesto gde je i nastao – u Kombank Dvoranu, nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, u organizaciji Centra beogradskih festivala, 14. februara će se baš tu održati projekcije ostvarenja koja su obeležila prvi FEST davne 1971.

Na repertoaru su legendarni filmovi: Odiseja u svemiru, Goli u sedlu i Vudstok.
 
2001: Odiseja u svemiru – FEST je od samog početka išao u korak sa svetom i svojoj publici ponudio najpopularniji film tog doba, ostvarenje Stenlija Kjubrika koje je prošle godine, u čast 50-godišnjice premijere, prikazano u osveženom, remasterizovanom izdanju.

U susret FEST-u u Kombank dvorani biće prikazana upravo ta verzija, koja je „Odiseji" iz 1968. udahnula novi život.

Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života i prati putovanje jednog astronauta na Jupiter s računarom HAL-om 9000, nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.
Goli u sedlu Filmoljupci će u Kombank dvorani moći da pogledaju i film, koji je na prvi fest 1971. doveo tada velike zvezde Pitera Fondu i Denisa Hopera.

„Goli u sedlu", film  koji je svojevremeno smatran najboljim predstavnikom kontrakulture u svetu filma, prati ljubitelje motora i sitne dilere Bilija i Vajata (Hoper i Fonda) na njihovom putu po Americi.

¶ FEST VREMEPOLOV ¶

To je, inače, prvi igrani film za koji nije snimana originalna muzika, nego su korišćene pesme tada popularnih rok bendova kao što su The Band, The Byrds i Steppenwolf.  Vudstok – Oskarom nagrađen dokumentarac Majkla Vadlija, snimljen o legendarnom festivalu koji je održan 1969. premijerno je prikazan samo godinu dana kasnije, a mnogi smatraju najvećim koncertnim filmom svih vremena.

Ovaj tročasovni film prati atmosferu, nastupe i izvođače poput grupe The Who, Santane, Džimija Hendriksa i Džoa Kokera na festivalu koji je privukao više od 400.000 ljudi. Zanimljivo je to da je na ovom dokumentarcu koji će ponovo biti prikazan u Kombank Dvorani, kao asistent reditelja radio čuveni Martin Skorseze, koji je tada tek gradio svoje ime u svetu filma.
 

¶ FEST: MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZI ¶

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank Dvorane po ceni od 180 RSD po projekciji. 

Nakon ove uvertire 14. februara, ljubitelji filma imaće nekoliko dana da se pripreme za početak 47. FEST-a, koji ove godine traje od 22. februara do 3. marta.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box