Film
film/9.05.2018.

OTVOREN 71. KANSKI FESTIVAL

film
  • Festival de Cannes - Official Site
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Američki reditelj Martin Skorseze i australijska glumica Kejt Blančet, ovogodišnja predsednica žirija, otvorili su sinoć 71. Međunarodni fiilmski festival u Kanu, u Francuskoj.

Porodičnom dramom „Svi znaju“ dvostrukog iranskog oskrovca Asghara Garhadija sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom, u Kanu je započeo glamurozni festival koji je ove godine u znaku velikih promena.

Glavni protagonisti filma, Kruzova i Bardem, zajedno sa rediteljem Farhadijem, prošetali su crvenim tepihom prilikom ceremonije otvaranja.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, u glavnoj konkurenciji biće prikazan 21 film, koji će se nadmetati za Zlatnu palmu.

Posle jubilarnog 70. festivala, došlo je vreme za promene – ukinute su novinarske projekcije zbog sprečavanja pozitivne ili negativne atmosfere uoči zvaničnih premijera filmova. Nema mesta ni za „Netfliksova“ ostvarenja.Među filmovima koji se takmiče za Zlatnu palmu osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju – Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.  Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje “vruće” linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

Ove godine prekinuta je i tradicija davanja prednosti kanskim miljenicima pa je selekcija filmova za Zlatnu palmu neočekivano zanimljiva bez starih favorita. Ocenjuje žiri predvođen oskarovkom Kejt Blančet koja je zajedno sa američkim rediteljem Martinom Skorsezeom svečano otvorila festival.

– Svi smo ovde jer delimo istu strast prema kinematografiji. Ovde smo da slavimo sedmu umetnost – rekao je Skorseze, kome će sutra biti uručeno posebno priznanje Kanskog festivala.

Međutim, ono o čemu su mediji najviše pričali jeste zabrana selfija i drugih privatnih fotografija na crvenom tepihu koja je na snazi od juče. Umetnički direktor festivala, Tjeri Fremo, rekao je da je bilo "groteskno" gledati svih ovih godina kako se zvanice sapliću o stepenice i koče red dok zure u svoje telefone.
- Osim toga, u Kan ne dolazite da budete viđeni već da gledate – objasnio je Fremo.

Među 21 filmom su i dela legendarnog Žana Lika Godara, američkog reditelja Spajka Lija, Poljaka Pavela Pavlikovskog koji je svoj film o hladnom ratu 50-ih, jednim delom snimao i u Srbiji.

Nakon prošlogodišnjeg učešća filma “Skupljači perja” u programu „Kan klasik“ zahvaljujući angažmanu Jugoslovenske kinoteke, i ove godine smo prisutni na prestižnom festivalu. Filmski centar Srbije promoviše novu domaću produkciju, film Ognjena Glavonića “Teret” takmiči se za nagrade u nezavisnom paralelnom programu „15 dana autora“.

A na festival dolazi i Miloš Biković da predstavi novi projekat o Nikoli Tesli.

PROČITAJTE JOŠ: OTVOREN LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆAIĆA

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.