Film
film/25.04.2017.

"Skupljači perja" na Kanskom festivalu

film
  • Kinoteka
  • Kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Na inicijativu Jugoslovenske kinoteke, ovogodišnji 70-ti Kanski filmski festival, u okviru uglednog programa Kan klasik, prikazuje film Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja“. Za potrebe prikazivanja u oficijelnom programu Kanskog festivala, Jugoslovenska kinoteka je ove godine izradila novu kopiju filma koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu.

Biće to prvi srpski film u programu Kan Klasik, što je rezultat višemesečne aktivnosti Kinoteke, a kako je u intervjuu za naš portal, koji možete pročitati OVDE najavio Jugoslav pantelić, direktor Kinoteke.Film „Skupljači perja“ snimljen u produkciji Avala filma iz Beograda jedan je od najznačajnijih Petrovićevih filmova u kojem su značajne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Jovanović, Bata Živojinović, kao i Mija Aleksić i Rahela Ferari.

„Kan Klasik je oficijelni program najuglednijeg svetskog filmskog festivala, koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa“, istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, uz podsećanje da su „Skupljači perja“ imali veliki uticaj na nadolazeće međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine. Pantelić dodaje da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Po propozicijama programa Kan Klasik, Jugoslovenska kinoteka je izradila novu kopiju, te 2 DCP-ja sa francuskim i engleskim titlom, po festivalskim propozicijama.Na ovogodišnjem, 45. festu, u okviru obeležavanja 50. godišnjice nastanka „Skupljača perja“, beogradska publika bila je u prilici da u Svečanoj sali Kinoteke pogleda film u okviru programa Fest Klasik.

„Nova kopija biće ovog maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine, u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka“, izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima cenjenih svetskih festivala.

„To će izvesno biti još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju ovog Petrovićevog klasika. Po informacijama koje imam, učešće u programu Kan klasik, „Skupljačima perja“, već je obezbedilo ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017.“, dodaje Pantelić.

Pročitajte još:
Intervju, Dejvid Rasel: Nestala je mistika "Ratova zvezda"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.