Film
moja-kafica
moja-kafica
film/17.05.2017.

Počeo 70. Kanski festival

film
  • Copyright Cannes Film Festival
  • ifonly.com
  • Copyright Cannes Film Festival
  • ifonly.com
  • Copyright Cannes Film Festival
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Projekcijom filma „Ismailovi duhovi“ francuskog reditelja Arnoa Deplešena startovao je jubilarni 70. Kanski festival, čuven po filmovima i autorima, laureatima, ali i po skandalima, Kroazeti...

Ove godine je Pedro Almodovar predsednik žirija koji će dodeliti Zlatnu palmu 28. maja. Ukupno 19 filmova se takmiči za Zlatnu palmu koja će prvi put imati i dijamante povodom obeležavanja jubileja ovog najuticajnijeg filmskog festivala. Domaćin ceremonije je glumica Monika Beluči, dok je zaštitno lice Klaudija Kardinale.

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama. Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, samo je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film „Bela traka“ i 2012. za „Ljubav“. Ove godine će predstaviti delo „Happy End“.

Na festivalu biće prikazano i osam filmova iz Srbije, uključujući „Skupljače perja“ Aleksandra Petrovića, film koji je 1967. dobio Gran pri, u okviru programa Kan klasik.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za socijalno angažovanu dramu „Ja, Danijel Blejk“.

Među 19 filmova koji se ove godine takmiče za Zlatnu palmu, ima pet američkih ostvarenja, četiri francuska, po dva ruska, korejska i britanska filma. Pored Hanekea, nove filmove predstavljaju reditelji među kojima su Andrej Zvjagincev, Tod Hejns, Sofija Kopola, Fatih Akin, Jorgos Lantimos.

Van konkurencije, novim filmovima će se predstaviti doajeni Roman Polanski i Agnes Varda, a kao režiser će se u 81. godini prvi put predstaviti i slavna glumica i politička aktivstkinja Vanesa Redgrejv filmom „More žalosti“.

Dvostruki kanski pobednik Mihael Haneke u prilici je da ove godine postane prvi reditelj u istoriji koji će osvojiti tri Zlatne palme u Kanu. Treću palmu bi mogao da dobije za film „Happy End“ koji prati život mirne buržujske porodice koja živi nedaleko od divljeg izbegličkog kampa u Kaleu.

Tod Hejns predstaviće se filmom „Wonderstruck“, hronikom koja prati sudbinu ženskih likova kroz 50 godina, a u kojoj igraju Džulijan Mur i Mišel Vilijams. Sofija Kopola dolazi sa „Beguiled“, adaptacijom južnjačkog gotik romana. Radnja filma se dešava za vreme američkog građanskog rata, a igraju Kolin Farel, Kirsten Danst i Nikol Kidman.

Autor „Povratka“ i „Levijatana“, ruski reditelj Andrej Zvjagincev predstaviće se ove godine filmom „Neljubav“, koji prati buran razvod buržujskih supružnika, a Fatih Akin trilerom „Aus dem Nichts“ (Ni iz čega), smeštenom unutar hamburške turske zajednice. Zanimljivost je da holivudska glumica, inače, Nemica Dijana Kriger prvi put igra u nemačkom filmu.

Jorgos Lantimos, nakon film „Jastog“, predstavlja „Ubistvo posvećenog jelena“ sa Kolinom Farelom i Nikol Kidman. Među francuskim filmovima koji će biti prikazani na Kanskom festivalu, veliku pažnju skreće biografski film o Rodenu Žaka Doalona, a tu je i Fransoa Ozon sa erotskim trilerom „Dvostruki ljubavnik“.

U kanskoj konkurenciji se prvi put nalaze i dva Netflixova filma, „The Meyerowitz Stories“, humoristička drama američkog komediografa Noa Bombača, i „Okja“, novi fantastični spektatkl korejskog autora Pon Džun Hoa.

Jedan od od najiščekivanijih događaja ovogodišnjeg Kanskog festivala je i prikazivanje nastavka čuvene serije iz 90-ih godina „Twin Peaks“. Nakon 26 godina, Mark Frost i Dejvid Linč snimili su novu seriju s delom stare glumačke postave. Serija će imati 18 epizoda, a u Kanu će biti prikazane prve dve epizode.

Pročitajte još: Stiže 12 filmova sa Kanskog festivala

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.