Aktuelno
aktuelno/18.11.2019.

Zaštititi novinare od tabloidnog blata

aktuelno
  • Tviter @miodrag_sovilj
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Udruženje novinara Srbije / DanasNa sajtu TV Pink više nema teksta i fotografija koje su danas bile objavljene uz navode da se na njima nalazi „pijani novinar N1 televizije“ Miodrag Sovilj.

Sporni tekst i fotografije bili su na adresi:

https://pink.rs/politika/166972/da-li-si-se-nekad-napio-kao-miodrag-sovilj-ovako-izgleda-pijani-novinar-n1-televizije-koji-je-gurao-telefon-predsedniku-vucicu-u-lice-foto

„Izgleda da ta stranica ne postoji“, piše kada se link večeras otvori.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ranije danas protestovalo je zbog neprimerene kampanje protiv Sovilja u provladinim medijima i istaklo da je TV Pink objavljivanjem privatnih Soviljevih fotografija uz opis da je na njima „pijani novinar N1 televizije“ izašla iz informativnih okvira i krenula u obračun koji sa novinarstvom nema nikakve veze.

Fotografije koje je sajt TV Pink objavio, navodeći da su preuzete sa Instagrama, nastale su dok se Sovilj nije bavio novinarstvom, a objavio ih je 2006. godine, kada je imao 20 godina, na sada nepostojećoj društvenoj mreži Majspejs. Kako je UNS-u ranije danas rekao kolega Sovilj, on svom profilu na toj mreži nije pristupio više od deset godina i nije znao da fotografije i dalje postoje. 

UNS je ranije danas istakao da očekuje da Pink ukloni sporni tekst i fotografije i da se ubuduće uzdrži od ovakvih napada na kolege.

Večeras je i Komitet za zaštitu novinara saopštio da je zabrinut je zbog nedavnih dogadjaja u vezi sa televizijom N1 i poziva vlast da novinarima te televizije omoguće da rade slobodno i u bezbednom okruženju.

Kako je rečeno je za Glas Amerike u toj organizaciji, a prenosi Danas pr
ovladini tabloidi u Srbiji su pokrenuli novi ciklus napada na regionalnu televiziju N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića, optužujući ga da je „albanski lobista“ i „plaćenik“.

Poslednja u nizu meta je i novinar N1 Miodrag Sovilj, čije pitanje predsedniku države Aleksandru Vučiću, prorežimski mediji i zvaničnici iz vladajuće partije dovode u vezu sa pogoršanjem zdravstvenog stanja predsednika Srbije.

Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said u pisanoj izjavi za Glas Amerike istakla je da bi „novinari N1 trebalo da budu u mogućnosti da obavljaju svoj posao slobodno i da budu bezbedni“.

„Vlasti u Srbiji treba da osiguraju bezbednost novinara tako što će istražiti akte zastrašivanja i maltretiranja zaposlenih u televiziji N1 i odgovorne privesti pravdi“, navela je u pisnaoj izjavi Said.


PROČITAJTE I:

NUNS: ZASTRAŠUJUĆA KAMPANJA PROTIV N1

DRAGAN BJELOGRLIĆ: NE DIRAJTE MI PORODICU

PRETNJE SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box