Aktuelno
moja-kafica
moja-kafica
aktuelno/18.11.2019.

Zaštititi novinare od tabloidnog blata

aktuelno
  • Tviter @miodrag_sovilj
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Udruženje novinara Srbije / DanasNa sajtu TV Pink više nema teksta i fotografija koje su danas bile objavljene uz navode da se na njima nalazi „pijani novinar N1 televizije“ Miodrag Sovilj.

Sporni tekst i fotografije bili su na adresi:

https://pink.rs/politika/166972/da-li-si-se-nekad-napio-kao-miodrag-sovilj-ovako-izgleda-pijani-novinar-n1-televizije-koji-je-gurao-telefon-predsedniku-vucicu-u-lice-foto

„Izgleda da ta stranica ne postoji“, piše kada se link večeras otvori.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ranije danas protestovalo je zbog neprimerene kampanje protiv Sovilja u provladinim medijima i istaklo da je TV Pink objavljivanjem privatnih Soviljevih fotografija uz opis da je na njima „pijani novinar N1 televizije“ izašla iz informativnih okvira i krenula u obračun koji sa novinarstvom nema nikakve veze.

Fotografije koje je sajt TV Pink objavio, navodeći da su preuzete sa Instagrama, nastale su dok se Sovilj nije bavio novinarstvom, a objavio ih je 2006. godine, kada je imao 20 godina, na sada nepostojećoj društvenoj mreži Majspejs. Kako je UNS-u ranije danas rekao kolega Sovilj, on svom profilu na toj mreži nije pristupio više od deset godina i nije znao da fotografije i dalje postoje. 

UNS je ranije danas istakao da očekuje da Pink ukloni sporni tekst i fotografije i da se ubuduće uzdrži od ovakvih napada na kolege.

Večeras je i Komitet za zaštitu novinara saopštio da je zabrinut je zbog nedavnih dogadjaja u vezi sa televizijom N1 i poziva vlast da novinarima te televizije omoguće da rade slobodno i u bezbednom okruženju.

Kako je rečeno je za Glas Amerike u toj organizaciji, a prenosi Danas pr
ovladini tabloidi u Srbiji su pokrenuli novi ciklus napada na regionalnu televiziju N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića, optužujući ga da je „albanski lobista“ i „plaćenik“.

Poslednja u nizu meta je i novinar N1 Miodrag Sovilj, čije pitanje predsedniku države Aleksandru Vučiću, prorežimski mediji i zvaničnici iz vladajuće partije dovode u vezu sa pogoršanjem zdravstvenog stanja predsednika Srbije.

Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said u pisanoj izjavi za Glas Amerike istakla je da bi „novinari N1 trebalo da budu u mogućnosti da obavljaju svoj posao slobodno i da budu bezbedni“.

„Vlasti u Srbiji treba da osiguraju bezbednost novinara tako što će istražiti akte zastrašivanja i maltretiranja zaposlenih u televiziji N1 i odgovorne privesti pravdi“, navela je u pisnaoj izjavi Said.


PROČITAJTE I:

NUNS: ZASTRAŠUJUĆA KAMPANJA PROTIV N1

DRAGAN BJELOGRLIĆ: NE DIRAJTE MI PORODICU

PRETNJE SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.