Film
moja-kafica
moja-kafica
film/13.02.2020.

Fest u čast Nede Arnerić

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / DanasOvogodišnji FEST odaće posebno priznanje nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić, a u njenu čast biće prikazano devet filmova u kojima je glumila.

U karijeri dugoj 53 godine Neda Arnerić igrala je u više od 40 pozorišnih predstava i snimila više od 100 filmova, a među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, Podne, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina, saopštili su danas organizatori Festivala.

Partneri na filmu bili su Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, Anđeo čuvar.

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu Kvar, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra na dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST – Ukleti smo, Irina, Nikole Koleta Angelovskog i Kraj rata, Dragana Kresoje.

Na filmu Divlji anđeli, reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra na platnu vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast upravi Festivala poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Osim jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima Malo, mnogo, strastveno.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film Ispravi se, Delfina, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je Tajvanska kanasta, reditelja Gorana Markovića Sve filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će moći da pogleda na festivalu u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18 časova od 28. februara do 8. marta.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.