Aktuelno
aktuelno/3.05.2019.

Maja Pavlović nastavlja štrajk glađu

aktuelno
  • Printscreen / Televizija Šabac
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: Udruženje novinara SrbijeVlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović koja već 19 dana štrajkuje glađu, rekla je danas nakon sastanka sa članicom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Aleksandrom Janković da neće prestati sa štrajkom glađu sve dok se ne ispune četiri od devet njenih zahteva, kao i da će do tada štrajk nastaviti u Beogradu.

Maja Pavlović došla je ranije danas u Beograd gde je nastavila štrajk glađu ispred prostorija REM-a na Trgu Nikole Pašića u centru grada. Ispred REM-a su joj podršku pružili predstavnici novinarskih udruženja i predstavnici Saveza za Srbiju.

Predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i Udruženja novinara Srbije - Nedimu Sejdinoviću i Petru Jeremiću, kako su rekli, nisu u REM-u dozvolili da uđu na sastanak, ne obrazlažući to, iako su se oni o tome dogovorili sa Majom Pavlović.

Kako su naveli, nameravali su da budu sa njom jer je iscrpljena usled višednevnog štrajka glađu i zato što je problem koji ima K 9 sistemski.

Prvi zahtev Maje Pavlović upućen je Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje se traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama za koje Pavlović tvrdi da su nezakonite, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Pavlović traži i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa Emisionom tehnikom i vezama (ETV), a koji ističe ovog meseca. Od Ministarstva telekomunikacija zahteva izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako naknada koju lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne sme biti veća od one koju su plaćali RATEL-u.

Treći zahtev odnosi se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije.

Poslednji zahtev koji vlasnica novosadske televizije očekuje da se reši kako bi prestala sa štrajkom glađu nakon 19 dana, upućen je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga zahteva da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostale tačke zahteva, za koje Pavlović navodi da institucije mogu rešiti u narednih mesec dana, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Na kraju, Pavlović traži  da se pokrenu incijative za izmenu Tarifa SOKOJ i OFPS jer „minimalni iznosi naknada nisu u skladu sa Zakonom o autorskim pravima“, kao i izmenu Pravilnika za obračun naknada za emitovanje za lokalne i regionalne TV stanice.

Članica Saveta REM-a Aleksandra Janković izjavila je nakon sastanka da će REM preneti njene zahteve premijerki Ani Brnabić.

„Iako to možda izlazi iz naših nadležnosti mi jesmo spremni da, pre svega, zbog dobrobiti ne samo Kanala 9 nego i drugih lokalnih televizija koji imaju obilje problema, odigramo neku ulogu posrednika“, rekla je Janković i navela da je Regulatoru u cilju da se što pre održi sastanak predsednice Vlade i direktorke televizije K9.

Predstavnicima novinarskih udruženja nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ovom sastanku, ali su naknadno članica Saveta REM-a Aleksandra Janković i Maja Pavlović novinarima saopštile ishod razgovora.

Podsetimo, Maja Pavlović došla je danas u Beograd gde je nastavila štrajk glađu ispred prostorija REM-a na trgu Nikole Pašića.

Pavlović traži da se sastane sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednicom Ustavnog suda Vesnom Ilić Prelić jer smatra da su to „instance koje sve ovo što tražimo mogu da reše“.

Ona navodi da su joj se juče javili iz kabineta premijerke, kao i da su primili njene zahteve i rekli da će se danas javiti u najkraćem roku, ali se to do slanja ovog izveštaja nije desilo.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.