Aktuelno
aktuelno/30.10.2019.

Krivična prijava protiv Milomira Marića

aktuelno
  • Youtube screenshot / TV Happy Jutarnji Program
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: YouTube screenshot / TV Happy 


Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika Televizije Hepi, zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

Mesec dana nakon Marićevog besprizornog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu Televizije Hepi, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama da će pokrenuti sve radnje u okviru svojih ovlašćenja povodom ovog slučaja, još uvek nije obavestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka.

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savet tog tela ni mesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sednica Saveta objavljenim na sajtu regulatora.

Kako navode u Fondaciji Slavko Ćuruvija krivičnom prijavom žele da podsete Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbedi doslednu primenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

- Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Hepi i preduzme odgovarajuće mere propisane Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, navode iz Fondacije.

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra izneo niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja Jedan od pet miliona, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta. Marić je, između ostalog, naveo da Sinani ima „sumnjivo prezime“ i ocenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.


PROČITAJTE I:

OSUDA VREĐANJA PROFESORA DANIJELA SINANIJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.