Aktuelno
aktuelno/24.04.2019.

Ko je rušio u Savamali?

aktuelno
  • Ne da(vi)mo Beograd
  • Printscreen / Blic
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, povodom trogodišnjice od rušenja u Savamali, počeo je večeras u 18 časova ispred zgrade „Geozavoda“. Nakon okupljanja građani su krenuli u protestnu šenju do Skupštine grada.

Učesnici protesta „Za grad bez fantoma na vlasti“ stigli su večeras oko 20 časova kod Skupštine grada Beograda do „spomenika“ koji su postavili zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i bivšem gradonačelniku Siniši Malom.

Velike figure Vesića koji drži gondolu i Malog koji ima bager, postavljene su u parku ispred Gradske skupštine, a kako su organizatori najavili, taj „spomenik“ posvećen je „fantomima destrukcije“.

Protest je podržao i Savez za Srbiju, čiji su lideri došli u Hercegovačku ulicu, gde je protest počeo.

Profesor FPN Zoran Stojiljković, koji je i predsednik sindikata "Nezavisnost" je poručio da mora postojati politička odgovornost u društvu.

- Došao sam ovde sa predlogom, ako u ovoj zemlji, zbog kvaliteta života postoje instituti za kukuruz i krmno bilje, ajde da i mi napravimo institut za političku odgovornost. Da kažemo da im nećemo zaboraviti, da budu u strahu da ćemo ih nešto pitati. Jedino udruženi i solidarni nešto značimo. Samo nas građanska neposlušnost može uspraviti - rekao je on.

Monika Milosavljević, jedna od pokretačica peticije protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu, izjavila je da je na delu nepoštovanje procedura i institucija.

Imamo pravo na nasleđe, kao javno dobro, ne samo danas nego i za buduće generacije, borim se da mladi imaju šanse da vide Kalemegdan kao celinu. Ako ne možemo ništa da uradimo, makar da prenesemo generacijama ono što je nama preneto - rekla je ona, dok je Miloš Injac iz organizacije "Ne davimo Beograd" rekao da je slučaj "Savamala" primer nepoštovanja zakona.

Protestu prisustvuju Dragan Đilas, Boško Obradović, Sergej Trifunović, Nikola Jovanovića, Vuke Jeremić, Marinika Tepić, jedna od organizatorki protesta "1 od 5 miliona", profesor FPN Rade Veljanovski, Balša Božović...

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.