Aktuelno
aktuelno/2.07.2019.

EXIT kampanja: Droga i dlakava zadnjica

aktuelno
  • EXIT / Promo Team
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić

 

"Ostanimo čisti", poruka je velike nacionalne kampanje za čist život bez narkotika, koju je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Ministarstva zdravlja i Telekoma Srbije.

Šta nam poručuje ova kampanja? Da li EXIT koji već odavno spada u svetsku klasu festivala ovom kampanjom otpočinje kontinuiranu kampanju za borbu protiv narkomanije? Da li nam (pogotovu našoj deci) dlakave zadnjice sa bilborda poručuju da droga nije dobra, jer je prljava pošto se često prenosi u anusu. Ispada da su opijati opasni samo ako ih neko prenese u rektumu, a da možda i valja ako se prenese na higijenskiji način.

Kampanja je izazvala lavinu  komentara na društvenim mrežama i otvorila niz pitanja na koje bi trebalo potražiti odgovore.

Istovremeno, svi mediji su preneli saopštenje doslovno kako je EXIT fondacija uputila redakcijama. Copy paste, opremljen fotografijama iz kampanje, koje ćete videti i u ovom tekstu.  Jedini medij koji je uradio analizu kampanje je BBC na srpskom jeziku.

EXIT festivalu smo uputili više pitanja i dobili odgovor da se strpimo za odgovore, jer su u završnim organizacionim pripremama za Festival koji počinje 4. jula.

Odgovor nije stigao ni šesti dan od naše molbe.

Ipak, dok čekamo odgovore od EXIT-a pođimo od logičnih činjenica kojima kolege iz drugih medija nisu želeli da se bave.

Kako je saopštio EXIT festival kampanja #StayClean za cilj ima da mlade “na jedan zabavan i krajnje jedinstven način” usmeri ka edukativnom sadržaju o štetnosti upotrebe narkotika, koji je na zvaničnom sajtu Stayclean pružila Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

Da li je potrebno da ovakva vrsta kampanje bude zabavna? Podsetimo da je prošle godine, posle nekoliko smrtnih slučajeva usled predoziranja mladih ljudi (što uopšte nije bilo zabavno) formirana pomenuta Komisija za borbu protiv narkomanije u školama. I pored velikih najava na samom početku nismo dobili rezultate rada za proteklih godinu dana.

Predsednik Komisije je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a članovi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,  ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i psiholozi, psihijatri, policajci i predstavnici tužilaštva, koji  imaju neposredno iskustvo u borbi protiv narkomanije.

Od EXIT-a čekamo odgovor na koji način je podršku ovoj kampanji dala Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

EXIT dalje navodi da pitanje „Da li znaš odakle dolazi tvoja roba?“, na intrigantan način skreće pažnju javnosti na štetne posledice upotrebe narkotika, ali i na krajnje nehigijensko krijumčarenje zbog koje bi svako trebalo da se zapita da li je to nešto što zaista želi u svom životu.

U saopštenju se kaže i da kampanja nudi korisne i razumljive informacije o štetnom dejstvu različitih narkotika po mentalno i fizičko zdravlje, ali i brojne druge sadržaje među kojima su i video igrice koje prikazuju u kakvim se sve delovima tela krajnje nehigijenski prenose narkotici.

Dalje, EXIT nam donosi veoma površne podatke prema kojima je u Srbiji registrovano preko 500 zavisnika od opijata koji su započeli lečenje. Nigde nema informacije o realnoj proceni broja narkomanskih zavisnika. I to pitanje smo postavili EXIT-u, jer je logično ako ulazite u kampanju da prvo prikupite sve podatke koji se tiču te kampanje.

Kako su kampanju #stayclean podržali Ministarstva zdravlja i Telekom Srbije verujemo da je u nju uložena poprilična suma novca (i na to pitanje čekamo odgovor.

Statistika naravno postoji i ona kaže da je svaki četvrti srednjoškolac u Srbiji probao drogu ili je koristio lekove kao narkotike!

Na ovo ukazuje istraživanje međunarodne organizacije ESPAD i Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz 2018. godine, obavljeno među đacima u severnoj pokrajini. Stručnjaci kažu da ova statistika, u proseku, odgovara stanju i u ostalim krajevima Srbije. Stručnjaci se slažu da je porast narkomanije među srednjoškolcima evidentan i da ovo istraživanje jasno govori da je droga jedan od najvećih problema među adolescentima u Srbiji. 

U Specijalnoj bolnicu za lečenje zavisnosti u Beogradu godišnje se uradi oko 30 000 pregleda, od čega oko 1.000 zavisnika bude hospotalizovano.

EXIT je saopštio da je prosečan uzrast kada se počinje sa eksperimentisanjem sa drogama, najčešće marihuanom 16 godina, a prosečan uzrast kada se počinje sa korišćenjem heroina jeste 21 godina. Zabrinjava i podatak iz poslednjeg istraživanja, prema kojem je u Srbiji evidentirano 89 smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom droge, a epidemiološki podaci ukazuju da je prosečan uzrast heroinskih zavisnika koji su na lečenju oko 33 godine. Zbog toga je cilj #StayClean kampanje da deluje preventivno, pre svega na mlade koji još uvek nisu postali konzumenti narkotika, a da one koji to jesu, odvrati od upotrebe droga pre nego što postanu deo mračne statistike.

EXIT fondacija, kao pokretač ove inovativne borbe za čist život bez narkotika, na samom festivalu ponudiće brojne sadržaje iz #StayClean kampanje za sve svoje posetioce. Tako će se EXIT, pre svega mladima, obratiti na jedan neposredan način, koji ih neće odbiti od ove važne društvene teme, već naprotiv, zainteresovati da se informišu i da na kraju, kako to kampanja poručuje, ostanu potpuno čisti.

Da li će kampanja biti kontinuirana tokom čitave godine ili je ovo ad hok “rešenje” usmereno na puki projekat , verovatno dobro finansiran od Ministarstva zdravlja i Telekoma Srbije?

I taj odgovor dugujemo čitaocima, čim EXIT odgovori na sva pitanja koja bi javnost trebala da zna.

Dotle, nadajmo se da će dlakave zadnjice i prljav veš sa bilborda, novinskih tekstova i društvenih mreža učiniti pozitivan uticaj makar na jednog mladog čoveka i učiniti da drogu nikada ne proba ili odustane od nje ukoliko je imao nameru.

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Srba
1.08.2019.

Glupi ste, odlicna je reklama.

User
popaj
11.07.2019.

da su bar stavili zensko dupe.

Vidi sve komentare