Aktuelno
aktuelno/24.04.2019.

Goran Vesić ne odustaje od gondole

aktuelno
  • beograd.rs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se privremena mera, koju je doneo Upravni sud, ne odnosi na izgradnju gondole, već na privremenu građevinsku dozvolu, koja je izdata za sprovođenje arheoloških radova koje izvodi Arheološki insititut Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Kako bi gondola bila izgrađena, neophodno je prvo sprovesti arheološka ispitivanja koja prethode izgradnji”, navodi Vesić, prenosi Politika. 

Zaistavljena su, dakle, arheološka istraživanja, ali su, dodaje zamenik gradonačelnika, tokom jučerašnjeg dana u javnost plasirane „lažne informacije da je zaustavljena izgradnja gondole”.

„Za izgradnju gondole još uvek nije ni izdata građevinska dozvola, pa, samim tim, izgradnja nije ni mogla da bude zaustavljena”, ističe Vesić i dodaje da Grad Beograd, Republika Srbija i Skijališta Srbije poštuju svaku odluku suda, ali i da će gondola biti izgrađena u skladu sa zakonom.

Inače, to što je Upravni sud trenutno zaustavio arheološka istraživanja nije se, uveren je Vesić, desilo nigde u svetu.

Da smo se rukovodili takvom logikom i praksom, kaže, Srbija nikada ne bi imala Viminacijum a ne bi bilo ni rimskih iskopina u Rimu recimo.

„Bilo kako bilo, mi ćemo poštovati ovu privremenu meru i očekujemo da će sud što pre da reši ovaj besmisleni spor, čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja koja će odmah potom biti sprovedena”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Povododom ove izjave oglasila se organizacija koja se bavi promocijom očuvanja kulturnog nasleđa Evropa Nostra Srbija iz koje navode:

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, ponovo je izašao sa dezinformacijama u vezi gradnje gondole, ovog puta sa tezom da je Upravni sud naložio odlaganje arheoloških istraživanja.


Podsećamo da je Upravni sud juče izdao nalog za zaustavljanje svih pripremnih radova na gradnji gondole, dok se ne oceni zakonitost sporne Građevinske dozvole za privremene radove.

Podsećamo i da je investitor planirao da od 18.4. dovede tešku mehanizaciju na Kalemegdan, da zabode 75 betonskih šipova obima 60 cm i dubine 11 metara na svakih 1,5 metar, kako bi pre bilo kakvih arheoloških istraživanja i pre dobijanja građevinske dozvole osigurao iskop i osnovu za buduću stanicu gondole. Sve ovo je mimo uslova Republičkog zavoda, i mimo dozvole za arheološka istraživanja dobijene od komisije pri Ministarstvu kulture!


PROČITAJTE I:

UPRAVI SUD: STOP IZGRADNJI GONDOLE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.