Aktuelno
aktuelno/27.11.2019.

Aleksandar Vučić blati delo Danila Kiša

aktuelno
  • Privatna arhiva / Danilo Kiš
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Nedeljnik / DanasProfesorka univerziteta u penziji i nekadašnja supruga Danila Kiša Mirjana Miočinović izjavila je za dnevni list Danas da je afera povezana sa njegovom knjigom “Grobnica za Borisa Davidoviča”, optuženom za plagijat, okončana onako kako jednom piscu dolikuje, “Časom anatomije”, a da bi “Aleksandar Vučić imao mnogo razloga da pročita Kišove knjige, ali sa malom nadom da će posle toga biti pametniji i pošteniji”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Ćirilica na Televiziji Hepi rekao je, povodom “afere doktorat”, za ministra finansija Sinišu Malog, da je sposoban čovek i da su Srbi mnoge velike ljude proglašavali za plagijatore, navodeći pisca Danila Kiša kao primer.

“Ne znam da li se ljudi u Srbiji sećaju, možda stariji od mene. Bilo je to za plagijat, da je prepisaivao ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’. Proganjao ga je Draža Marković i partijska struktura. Kiš je napravio političku grešku. A, ko je danas čuo za to. Niko ne zna za Dražu Markovića, ali svako je čuo za Rane jadePeščanikMansardu… Za sva dela velikog Danila Kiša. Zato mislim da je mnogo važnije šta će u stanju javnih finansija Siniša Mali da uradi za zemlju – pri tome ne želim da ga poredim sa velikim Danilom Kišom poredim njih dvojicu – nego govorim da smo mi mnogo važnije, mnogo veće ljude od Siniše Malog progonili na zverski način. Takvi smo mi ljudi… U Parizu mu nisu govorili da je plagijator, šta ćete…”, rekao je Vučić.

Mirjana Miočinović rekla je, povodom Vučićeve izjave, da bi on imao mnogo razloga da pročita “Grobnicu za Borisa Davidoviča” i “Čas anatomije”.

“Doduše, sa malom nadom, da će posle toga postati pametniji i pošteniji”, rekla je Mirjana Miočinović. 

Književnik Gojko Božović je ovim povodom izjavio da ne postoje dva tako različita čoveka kao što su Danilo Kiš i Siniša Mali.

Porediti Grobnicu za Borisa Davidoviča, jedno od najvećih dela moderne književnosti brutalno je nepoštovanje kulturnih vrednosti. Kao da poredite Visoke Dečane i slaganje i preslaganje kocki na Trgu Republike, kaže Božović.

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.