Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/11.12.2018.

Gojku Božoviću "Kočićevo pero"

književnost
  • Stanislav Milojković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Književnik Gojko Božović dobitnik je književnih nagrada "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga", koje dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

Žiri, u čijem su sastavu bili Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasno je odlučio da "Kočićevo pero", koje se dodeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči, ove godine dodeli Božoviću za knjigu "Mapa", a "Kočićevu knjigu" za celokupno književno stvaralaštvo.

Vukolić, koji je predsedavao žirijem, rekao je da Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

"Nema više nikakve sumnje da je on celokupnim višedecenijskim književnim radom na najlepši način obeležio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pesnik, on je i sjajan esejista, kritičar i prozni pisac. Jednostavno rečeno, stvorio je raskošno književno delo po čemu je prepoznatljiv", naveo je Vukolić.

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene u utorak, 25. decembra, u 12.00 časova u "Vukovoj zadužbini" u Beogradu.

PROČITAJTE I:

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

DEJAN ATANACKOVIĆ - REČI U SLIKAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.