Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.03.2017.

Ko je prekrečio Remedov mural?

vizuelne-umetnosti
  • Senka Obradović Kragović/Facebook
  • Instagram insta_man_ns
  • Facebook, Miroslav Georgijević
  • Senka Obradović Kragović/Facebook
  • alfalfastudio.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Remedov mural “The Only Truth” u Novom Sadu prekrečen je 16. marta!

Mural je delo poznatog francuskog umetnika Remeda (Guillaume Alby). 

Remed je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića. Mural predstavljao veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu.
"Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama, kao i simbol oslobađanja čoveka od njih", rekao je na otvaranju Remed.


Remed je 2008. godine u okviru Belefa 08 posetio Beograd i njemu podario mural "La Santa de Beograd" u Karađorđevoj ulici, a godinu dana kasnije na poziv Umetničke asocijacije Inboks, posetio i Novi Sad i na zgradi biblioteke u blizini gimnazije Jovan Jovanovi  Zmaj, uradio mural pod nazivom "The Only Truth".

Njegovi murali krase najveće svetske metropole. A u Novom Sadu je Remedov mural bez najave, gotovo tajno ali u jeku izborne kampanje prekrečen.

Javnost traži odgovore, KO, ZAŠTO i PO ČIJEM NALOGU je prekrečio ovo umetničko delo renomiranog francuskog umetnika.

Danas je u Novom Sadu, na Platou između Dunavske i Trga Republike održano Protestno okupljanje sa jasnim pitanjem: Kome su smetali mural i kural?

REMED (Guillaume Alby) je rođen u Parizu ali je odrastao u Lilu. Poslednjih godina živi i radi u Madridu, gde je kako kaže - pronašao najveću kreativnu slobodu. REMED je gostovao u Novom Sadu u maju 2010. godine u okviru PDP konferencije, na kojoj je pričao o street-artu kao formi izražavanja ali o razlici između dizajna, marketinga i umetnosti koji se sve češće prepliću.
 
Ovako sada izgleda zid na kojem se nalazio mural “The Only Truth”, sa jasnom porukom fantomima!

Uklanjanje murala sa zgrade između Dunavske ulice i Trga republike izazvalo je ogorčenje Novosađana, a nije poznato ko je i zašto to uradio. Trojica radnika koji su prekrečila mural za manje od sat vremena, nisu na sebi imali oznake bilo kojeg preduzeća. Jedan od građana je za novosadski 021.rs naveo da su radnici nezadovoljnim Novosađanima rekli da će tu ponovo biti mural. Novinari 021.rs još uvek nisu dobili informaciju o razlozima za prekrečavanje grafita, čiju je izradu svojevremeno finansirao baš Grad Novi Sad.

Predsednik udruženja koje se bavi oslikavanjem murala "New Point of Culture" Nenad Jelovac izjavio je da su i ranije postojali pokušaji da se ovaj mural ukloni, te da je to sramotno za sam grad.

"Sve je urađeno bez ikakve najave, objašnjenja i niko se nije predstavio. To je tako urađeno sa namerom, jer oni koji su to uradili su znali da će izazvati nezadovoljstvo građana. Ljudi nisu shvatali poentu i suštinu murala. To je bio problem i sa lokalnom vlašću, a pogotovo crkve koja se nalazi pored, koja je htela da se tako nešto ukloni. Oni su pričali da su to demonske pojave i slično. Najsmešnije od svega je da Novi Sad, koji treba da postane Evropska prestonica kulture, dozvoli da se nešto uradi na takav način, da neko tek tako skloni mural svetski poznatog umetnika, zbog ko zna čega", poručuje Jelovac.

Komentarišući poruku koja je ostavljena nakon prekrečavanja murala Jelovac navodi da ona dolazi po zasluzi i da je to "minimalno što je moglo da se uradi". Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove, a ni JP "Poslovni prostor" nemaju nikakve veze sa uklanjanjem predmetnog murala, rekli su za 021.rs u Gradskoj kući.

Na današnjem protestnom skupu zatražiće se odgovori na sledeća pitanja:

Po čijem nalogu je prekrečen mural francuskog umetnika Remeda?

Kome je zasmetalo tumačenje društva danas kroz street-art?

Kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako na tako bahat način gazi po umetnosti?

Ova pitanja postavljamo sutra glasno i lokalnim vođama, pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural!

U pozivu na okupljanje na Facebook strani stoji: Pridružite nam se da pokažemo da nećemo da ćutimo na vraćanje u 15. vek, na bahatost i uništavanje NAŠEG grada!

Pročitajte još:

Pikaso - Raspojasanost genijaPročitajte više na 021.rs

Naslovna fotografija: alfaalfa studioPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Popaj
20.03.2017.

Čuj Evropska prestonica kulture. Zar nije to već postala? Izbor između Novog Sada i nekog grada u Crnoj Gori ako se ne varam. Smešno. Cisto zamajavanje a Srbi se opet zanose kao, da izvinite na izrazu, muda u kosidbi.Uvaljuju nam van svih kategorija "stvaraoce" uz opasku da su to priznati svetski umetnici. Kao i onaj prošli Britanac Daniel Hirst ili kako li već. Tužno. I stalno to svetski pa svetski. Kazite mi ako se varam ali mural treba da bude pre svega prijatan za oko a ne da plaši ljude i da ima jasnu poruku jer nisu svi Novosađani "umetnici" pa da pročitaju šta je neko mislio time reči. A i u namere dotičnog ja nešto nisam ubeđen. Izgleda sablažnjivo i jos pored crkve. I još molim vas protestni skup! E moj ti...

reklama box
reklama box
reklama box