Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/13.05.2020.

FOTO|VIDEO |"Kraljevi i svetitelji srpski"

vizuelne-umetnosti
 • Istorijski muzej / Dragan Kuručić
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej / Dragan Kuručić
 • Istorijski muzej / Dragan Kuručić
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
 • Istorijski muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Dragan Kuručić

Dečanska hrisovulja, kivot Stefana Dečanskog iz 13. veka, mali ali neprocenjiv kameni fragment sa prestola njegovog sina, cara Dušana, Strojimirov pečatnjak iz 9. veka, Marijinsko jevanđelje iz 11. veka, samo su neki od izuzetnih eksponata srpske kulturne baštine, a koje imamo priliku da vidimo na izložbi "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije. Priliku koja se pruža, možda, jednom u životu.

Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autorke Vanje Vuksan i nastoji da prikaže značaj dinastije Nemanjić za nastanak, razvoj i harmoničnu usklađenost srpske države i crkve, kao i važnost kulta "Stare srpske države", oličene upravo u ovoj slavnoj svetorodnoj dinastiji, za istrajavanje srpskog naroda tokom viševekovne turske vlasti i konačnu obnovu državnosti u 19. veku.

Kralj Stefan Dečanski, kopija freske iz manastira Visoki Dečani

Postavka izložbe je sačinjena od 12 tematskih celina, koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalnosti, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Dinar cara Stefana Dušana (1346–1355), Naušnica, srebro, 12. vek

Na izložbi su obuhvaćeni brojni originalni predmeti (nakit, oružje, vladarski novac i rukopisi), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i njegovih naslednika tokom dva veka vlasti, kao i njihove izuzetne doprinose ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima, već i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva, izrazito važnog za dinastiju, o čemu svedoče brojne crkve i manastiri, pre svih Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.Posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide izuzetno vredne predmete, poput pečatnjaka kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenice, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja Ras u Novom Pazaru, prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330. godine koja se čuva u Arhivu Srbije, kao i kivot kralja Stefana Dečanskog iz Muzeja SPC, koji će biti deo izložbe tokom prva tri meseca njenog trajanja.

Realizaciju izložbe su materijalima iz svojih fondova pomogli: Muzej SPC, Muzej „Ras” u Novom Pazaru, Narodni muzej u Beogradu, Narodni muzej Kraljevo, Narodni muzej Niš, Narodni muzej Aranđelovac, Narodni muzej Leskovac, Narodni muzej Čačak, Muzej u Smederevu, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, Arhiv Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Arhiv SANU, Biblioteka Srpske patrijaršije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Univerzitetska biblioteka u Sankt Peterburgu i Galerija Matice srpske.

Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" biće otvorena do 20. novembra ove godine, svakog radnog dana od 12 do 16 časova, uz korišćenje zaštitne opreme i održavanje fizičke distance.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


PREPORUČUJEMO I:

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.