Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.04.2019.

Rubensov crtež prodat za 1,3 miliona evra

vizuelne-umetnosti
  • Twitter@AuctionRadar
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaCrtež flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa, kojem je vekovima bio izgubljen trag, prodat je jednom belgijskom kolekcionaru za 1,3 miliona evra na aukciji u Lilu, saopštila je kuća Mersije na severu Francuske.

Delo, koje predstavlja Svetu Margaretu u crveno beloj haljini koja u ruci drži krst i pritiska zmaja, datira iz 1620. godine.

"U pitanju je crtež koji je kasnije služio kao model za monumentalne slike na tavanici jezuitske crkve u Antverpenu", rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Rubens je 1620. godine dobio narudžbinu da naslika 39 platna četiri metara visine za crkvu, koja je postala jedna od najvećih crkava u belgijskoj oblasti Flandriji.

Umetnik je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i procenjuje se da je napravio oko 3.000 slika. Smatra da je on bio jedan od retkih umetnika koji je još za života imao uticaja na druge umetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Veliki flamanski majstor Peter Paul Rubens (1577-1640) se pored slikarstva celog života intenzivno bavio i diplomatijom, koristeći svoju slavu i svoje veze kako bi pomogao državnicima svog doba da uspostave i razviju dobre odnose.

Rubens nije pripadao dugom spisku neprilagođenih umetnika koji su kuburili s novcem i trčali za slavom. Poznat i priznat još za vreme svog života, vešto je koristio svoju slavu kako bi olakšao diplomatske odnose posebno između Španije i severnoevropskih protestantskih grofovija.

U članku spektakularnog naslova "Rubens kao tajni agent", belgijski onlajn list LeVif.be opisuje intenzivne diplomatske aktivnosti majstora iz Antverpena, prikazujući ih u jednom novom svetlu.

Naime, slavni slikar nije samo radio na promociji svog umetničkog dara, već je i služio kao posrednik između moćnika svog doba.


PROČITAJTE I:

GDE SE KRIJU SLIKARI NA SVOJIM SLIKAMA?

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Diplomatsku karijeru je započeo za vreme Dvanaestogodišnjeg primirja (1609-1621). Njegov zadatak je bio da posreduje između protestantskih Ujedinjenih holandskih pokrajina i katoličkog španskog dvora koji su tada bili u sukobu.

Slikar je koristio vlastitu porodicu kao pravu diplomatsku mrežu - mnogi njegovi rođaci pomagali su mu u vođenju pregovora, a svoju prepisku je često vodio šifrovanim jezikom.

Njegovo diplomatsko umeće će vrlo brzo uroditi plodom: postaće nezaobilazna karika u odnosima Ujedinjenih pokrajina i Španije. Nadvojvotkinja Izabela, zvanična predstavnica španskog kralja u Holandiji, čak mu je dodelina mesečnu platu za diplomatske usluge.

Rubens će i kasnije nastaviti da obilazi evropske dvorove i da vodi mirotvorne misije.

U jednom pismu iz 1625. godine njegov rođak Jan Brant, koji mu je često pomagao u obavljanju tajnih aktivnosti, hvali njegov učinak kao političkog posrednika, ističući njegov patriotizam i njegovu predanost u korist zajedničkog dobra.Foto: anielbaez0 / Pixabay

Novosti

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.