Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.06.2021.

Otvorena izložba slika Dade Đurića

vizuelne-umetnosti
  • KD Promo
  • KD Promo
  • KD Promo
  • KD Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KD promo

 

Sinoć je u Galeriji Kombank Dvorane otvorena izložba slika čuvenog slikara Miodraga Dade Đurića (1933-2010 ) iz zbirke Novice Jovovića. 

Zbirka u izložbeni prostor Kombank Dvorane donosi duh Dadovog slikarstva koje postavlja krajnja pitanja.

I sam Dado je prema navodima istorijskih anala, govorio: „Može se zamisliti da slikarstvo nekud vodi; ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To je zastrašujući jednosmer. Ono ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda".

Istovremeno, objašnjavao je da je svaka njegova slika odbijanje sveta u kom živi "onoga što danas zovu civilizacija", ali je i napominjao da je njegovo slikarstvo „smeša svega". „Svaka moja slika je odbijanje sveta u kojem živim, onog što danas zovu civilizacija".

Uvod u izložbu vrsnog i svestranog umetnika napravila je glumica Vjera Mujović koja je pročitala deo iz recenzije Branka Kukuća, koj je napisao "da između  izvora Dadovog slikarstva i pitanja koje ono postavlja u današnjem vremenu zjapi ljudski ponor, iskonska provalija iz koje zapomaže večno ljudsko pitanje: ZAŠTO?

Kako je citirala „Iznad tog ponora, kao budno oko koje razrogačeno posmatra ovu bespomoćnu ljudsku zapitanost izdiže se PRIRODA, MAJKA SVEGA začuđena nad ČOVEKOVIM OTUĐENJEM I PADOM. Suprotstavljajući čoveka i prirodu, kao dva kraja istog početka".

Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i likovni kritičar istakao je da Dadove slike u sebi sadrže ono što zastrašuje, a to je prognoza daleke eshatološke budućnosti u kojoj se priča o čoveku završava na jedan tragičan način:

"Vidi se da čoveka neće ubiti ni ratovi, ni politika, epidemije, već da je on pre svega dovoljan sam da uništi sebe, ali da se uništi u antropološkom smislu reči i da se pretvori u ovakve aveti kakve vidimo na Dadovim slikama".

Kako je dodao slike ne privlače publiku jer, kako kaže, nisu u laičkom smislu lepe, ali "one imaju višu lepotu, koja je iznad estetskog standarda i izazivaju kolektivno divljenje". Kadijević je i citirao velikog Salvadora Dalija koji je Dadov rad opisao rečima: POSLE MENE SAMO DADO.

Novica Jovičić kolekcionar izložbe čuvenog umetnika rekao je da ga raduje veliko interesovanje izložbi, kao i da je za njega posebna radost činjenica da su poslednjih godina kolekcionari iz Srbije, Crne Gore i Beograda, na aukcijama kupili značajne Dadove radove, posebno iz kolekcije Danijela Kordijea , a uglavnom su na aukcijama učestvovale institucije kulture Srbije i Crne Gore.

- Ova postavka je posebna po tome što su izloženi radovi nastali u rasponu od oko 50 godina Dadovog stvaralaštva. Najstariji rad nastao je 1958. godine, najnoviji  2007. tri godine pre smrti. Sve izložene slike nastale su u Parizu. Prva slika iz 1958. bila je izložena u Parizu na izložbi Danijela Kordijea i sa kojom je na velika vrata Dado ušao na likovnu scenu Francuske, rekao je Jovičić.

Maja Todorović Iskjerd, supruga nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića, poručila je da je Šobajić naime prvobitni inicijator izložbe koja je nastala na osnovu njegovog pažljivo osmisljenog  koncepta:

"Dado Đurić bio je jedan od najvećih slikara koji su koračali planetom za mog supruga i sigurna sam da obojica sada oslikavaju rajsko nebo. Miloš je predvideo i čak žavršio uvodini tekst za katalog pišući ga čak i kada je bio u bolnici, međutim nije uspeo da ga okonča. Neka je Dadi Đuriću i Milošu Šobajiću večna slava", završila je supruga pokojnog umetnika.

Igor Stanković, direktor Kombank Dvorane poručio je da je velika čast da objekat koji je već 60 godina "hram kulture" bude domaćin jedne ovako značajne izložbe.  On je ukazao da je jedna od slika Dada Đurića nastala 1961. godine bez imena,  kupljena pre manje od mesec dana, te da je sada dostupna široj javnosti u Galeriji.

Osvrnuvši se na otvaranje Galerije Kombank Dvorane 5. marta ove godine, Stanković je poručio." Tada smo sa velikom energijom  i entuzijazmom Miloša Šobajića otvorili ovaj izložbeni prostor. Iskreno se nadam da nam je istu tu energiju ostavio i koju ćemo zaslužiti da dobijemo i ponesemo  ovoj galeriji. On je inicirao da prva izložba posle njegove bude izložba Dada Đurića i učestvovao je do poslednjeg daha u pripremi kataloga", rekao je Stanković istakavši da će ova i sve buduće izložbe biti posvećene Milošu Šobajiću.


PROČITAJTE I:

PARIZ: IZLOŽBE PIKASA I RODENA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Petar Kiranovski, Makedonija
15.06.2022.

Dadovu Umetnost, mogu da shvate LJUDI koji mogu da shvate Opshestvo u kom zivimo. Realnosta u kom zivimo, tugu, bol, ruznocu, Bolest, rat... LEPOTA ne bi bila ako nema I RUZNOCE. Svetlost ne bi bila ako nema tame.