Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.08.2021.

Otvorena izložba Jozefa Bojsa i Mangelosa

vizuelne-umetnosti
  • Lela Milivojević
  • Promo
  • Lela Milivojević
  • Selman Trtovac
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Lela Milivojević

 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“ u Gete institutu u Beogradu. Izložba je posvećena stogodišnjici rođenja Jozefa Bojsa, jednog od najznačajnijih umetnika svetske umetničke scene posle Drugog svetskog rata, i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jednog od najznačajnijih umetnika regiona i rodonačelnika konceptualne umetničke prakse kod nas.

Nakon otvaranja u Goethe Institutu, izložbeni segment u Umetničkom prostoru U10 otvoren je performansom Sanje Latinović. 

Foto: Lela Milivojević

U galeriji Menjačnica Goethe Instituta izložene su fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba. 

Foto: Lela Milivojević

Odnos umetničkog legata Bojsa i Mangelosa sa savremenom umetničkom scenom u Srbiji je tema dela postavke u prostorijama galerije U10, i biće propitan kroz radove odabranih savremenih umetnika Sanje Latinović, Slobodana Stošića, Nadežde Kirćanski i Luke Cvetkovića, koji su inspirisani tragom dva velika umetnika – Bojsa i Mangelosa.

Foto: Lela Milivojević

U prostorijama galerije NGVU izloženi su neki od originalnih radova Dimitrija Bašičevića Mangelosa, neke od vrednih multipli Jozefa Bojsa, kao i rad Damira Stojnića "Kujem uskrsnuće mrtvih" (2014), a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu u produkciji HRT-a pod nazivom „Jedno djelo" autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan.

Foto: Lela Milivojević

U petak, 27. avgusta u 20 časova u Goethe-Institutu u Beogradu, biće prikazan film „Bojs", nakon čega će dr Ivana Bašičević Antić i dr Selman Trtovac voditi razgovor Karlom Hajncom Rumenim, kolekcionarem koji za ovu izložbu pozajmljuje Bojsova dela.  

Foto: Selman Trtovac

U petak, 3. septembra u Umetničkom prostoru U10, u 18 časova biće održan razgovor Zorana Pantelića i dr Ivane Bašičević Antić povodom publikacija „Crveni horizont" Dejana Sretenovića (kuda.org, 2021), i "The Art of Direct Action - Social Sculpture and Beyond" (Sternberg press, 2019.) . 

Foto: Selman Trtovac

Za četvrtak 9. septembar, zakazan je razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Ješom Denegrijem u prostorijama Goethe Instituta. U četvrtak. 16. septembra u galeriji NGVU biće emitovan film "Bojs" i održan razgovor kustosa izložbe, dr Ivane Bašičević Antić i dr Selmana Trtovca, o Mangelosu i umetnosti danas u odnosu na Bojsa.

Foto: Selman Trtovac

U okviru saradnje sa Goethe-Institutom u Sarajevu u Zagrebu, izložba će se nakon Beograda u nešto izmenjenom obliku prikazati i u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kustosi i saradnici beogradske izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, dr Selman Trtovac, tim U10, i tim NGVU.

Foto: Selman Trtovac


PROČITAJTE JOŠ:

PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.