Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.10.2020.

Ministarstvo: Osuda vandala, ali i izložbe

vizuelne-umetnosti
  • Marko Somborac
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko SomboracMinistarstvo kulture i informisanja u saopštenju povodom uništene izložbe u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu navelo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali i da isto tako smatra da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".

"Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi, predstavljaju patologiju i devijaciju svesti a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo", navodi se u saopštenju.

Ističu da napad nije smeo da se desi, ali ni izložba sa "onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena".

"Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada 'podzemlju' ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju", piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture oštro osuđuje oba modela ponašanja i poziva čitavo društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijalne situacije ovog ili sličnog tipa. Dodaju da očekuju od nadležnih organa da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozila javni red i mir.

Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je 13. oktobra na izložbu u okviru festivala „Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Prethodno su se, najavom izložbe, "zapalile" društvene mreže zbog jednog od crteža na izložbi andergraund stripa u zemunskoj galeriji "Stara kapetanija".

Na crtežu je beba sa sekirom u glavi, okolo puno krvi, deo tela koji nedostaje... a prati ga tekst: "Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu."

U okviru međunarodnog festivala "Novo doba" predstavljena je postavka koja je ponovo okupila grupu "Momci", aktivnu na ovoj sceni pre dve i po, tri decenije, a iz toga doba je i sporni crtež "Kenjkavac".

- U pozadini ove izložbe ne stoje, ni masoni, ni balije, ni ustaše, ni satanisti, već je reč o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka - izjavila je za "Novosti" kustoskinja izložbe Ivana Đorđević, istoričarka umetnosti, dodajući da je ista grupa u Staroj kapetaniji izlagala pre 24 godine i da tada, kao i nikada do sada, nije bilo reakcija na radove koji žanrovski pripadaju andergraund stripu.

I sporni crtež, koji je nevelikih dimenzija, 8x15 centimetara, a reč je o nekoj vrsti kolaža, jer je tekst ("Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu"), preuzet iz štampe toga doba, dodaje Đorđevićeva.

Svaki žanr, prema mišljenju sagovornice, ima svoje zakonomernosti, pa i andergraund strip.


PROČITAJTE I:

REKVIJEM ZA UMETNIKE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.