Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.06.2020.

KCB: "Dobro došli na Goli otok"

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaKulturni centar Beograda otvara junsko izdanje izložbi u četvrtak 11. juna od 19.00 do 21.00. U Galeriji Artget (Trg republike 5/I ) biće otvorena izložba autora Milomira Kovačevića Dobro došli na Goli otok. 

O izložbi Kovačevića govori Goran Marković:

Fotografije Milomira Kovačevića Dobro došli na Goli otok, imaju nešto što nije ni malo iro­nično kao naziv ove izložbe: poziv da konačno fizički, pomoću svetlosti i senki otkrijemo nešto što je u našim glavama samo pojam o pa­klu. Jer, Goli otok je to – sinonim za hadske muke kojima su bili izložene hiljade stradalnika od 1948. pa do kasnih pedesetih i uvek ostao samo kao maglovita pretnja, a manje kao konkretan geo­grafski pojam sa svojim toponimima.I sam sam boravio na tom ukletom mestu, kao Milomir, drugim poslom od ovog umetnika, ali sada, dok posmatram njegove vizuelne impresije, pomišljam kako to mesto možda nisam video do­bro. Ono je na mene delovalo kao celina, kao uda­rac u glavu, a fotografije Milomira Kovačevića razlažu taj skup u niz vizuelnih senzacija i iza­branih prizora koje stvari osvetljavaju sasvim drugačije od onoga kako sam ih ja doživeo.Te fotografije govore zapravo o nama sada. I postavljaju pitanje: da li smo na tom ukletom ostrvu ostavili saosećanje. Jer, ništa nije tako prisutno u trenutku koji upravo živimo kao to – nedostatak empatije, odsustvo razumevanja za druge, nezainteresovanost za patnju. Ove fotogra­fije na mene deluju kao nemo upozorenje da smo zaboravili da smo ljudi.


Milomir Kovačević
(1961) fotografijom počinje da se bavi sa 17 godina. Opus ovog fotoreportera, istaknutog hroničara Sarajeva, čije fotografije nemaju senzacionalisti karakter i kratak rok trajanja, po­kriva širok spektar tema, od onih često neprimet­nih u kolotečini svakodnevnice do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema.

1995. odlazi u Pariz, gde dočekuje kraj rata u BiH. I u novoj sredini nastavlja uspešnu fotograf­sku i izlagačku aktivnost kroz cikluse portreta sta­novnika francuskih gradova, pariskih grobalja (kao nastavak ratnih serija iz Sarajeva), uličnih igrača šaha, noćne fotografije spomenika i svega onoga što Pariz čini gradom svetlosti, i druge.

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, među kojima je  posljednje od Predsednika Francuske kojom je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.

Izložba će biti otvorena do 30. 7. 2020.Junski sadržaj Kulturnog centra Beograd donosi još izložbi i programa.

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) i Galeriji Podroom (Trg republike 5/-1) Kulturnog centra Beograda otvara se izložba VREME 244’33’’ – IVA.lab na kojoj izlažu umetnici: Sesilija Belen Sandoval, Efim Graboj, Rand Bejruti, Miloš Bojović, Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Dejan Klement, Ivan Petrović,  Retro Future, Mirjana Boba Stojadinović, Slobodan Stošić, Vladimir Tomić, Miloš Tomić, Joana Turkan, Mia Ćuk. Kustoskinjaizložbe je Slađana Petrović Varagić.


FILMSKA RADIONICA
12. i 13. jun – filmska radionica Miloša Tomića „Ceo grad je moj filmski studio“ namenjena polaznicima starosti/mladosti od 13 do 24 godine. 

PREDAVANJE-PERFORMANS
20. jun u 13 sati – Dragana Žarevac – Lecture performance „Kako učvrstiti temelje na prolaznosti?“, plato ispred Beogradskog izloga KCB.

AUDIO-PODKAST
Audio podkast o izložbi, autorke Mirjane Bobe Stojadinović, koji će biti dostupan od 15. juna na sajtu Kulturnog centra Beograda, provešće vas kroz pojedinačne radove glasovima umetnika i kustoskinje izložbe. Izložba će biti otvorena do 4. jula. 2020.


PROČITAJTE I:

RIM: IZLOŽBA U ČAST GENIJALNOG RAFAELA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.