Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/23.09.2020.

Izložba "Kolekcija slika Jovanke Broz"

vizuelne-umetnosti
  • Arhiva / Opština Čajetina / Jovanka Broz sa pletiljama na Zlatiboru
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaGalerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije potpisali su protokol o saradnji, povodom realizacije izložbe "Kolekcija slika Jovanke Broz", koja će publici premijerno biti predstavlјena u maju 2022. godine u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru Evropske prestonice kulture.

Rad na ovom projektu je nastavak gotovo decenijske saradnje ove dve muzejske ustanove, koje su zajednički realizovale izložbu i publikaciju Pusen i petokraka. Zbirka slika druga predsednika 2012, kao i Umetnosti vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita 2014. godine.

Slike i predmeti iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela stigle su posle njene smrti u Muzej Jugoslavije. Slike su potom konzervirane i restaurirane u Odelјenju za konzervaciju Galerije Matice srpske tokom 2019. i 2020. godine.

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture realizovaće se izložba na kojoj će biti predstavlјena navedena dela i pojedini predmeti koji govore o intimnom svetu prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, njenom umetničkom ukusu, ali i refleksiji vremena i istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje je odabrala kao deo njenog životnog prostora.Protokol o saradnji potpisale su upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević. Izložbu će pratiti srpsko/engleski katalog sa tekstovima Ane Panić, više kustoskinje Muzeja Jugoslavije i Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske.


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.