Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.09.2023.

Izložba Kentaurski crteži u Galeriji SANU

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U ponedeljak, 11. septembra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Kentaurski crteži“, čiji je autor dr Uroš Krčadinac, profesor digitalnih umetnosti i računarskih nauka.  Saradnici na realizaciji izložbe su Andrej Alfirević i Željko Petrović.

Inspirisan konceptom „Kentaurskog šaha“, koji je osmislio Gari Kasparov, autor prikazuje algoritamske radove nastale kentaurskim procesima, zajedničkim radom autora-umetnika i algoritma veštačke inteligencije. Akcenat će biti na apstraktnim linijskim crtežima, koji se mogu tumačiti i kao oblik grafičkog asemičkog pisanja.

Središte izložbe predstavlja pen ploter, robot za crtanje sa nekoliko motora i flomastera, koji će performativno izrađivati crteže. Ploter će biti programiran tako da izvodi pokrete u realnom vremenu, dok su posetioci u Galeriji. Pored toga, na panelima će biti tekstualno objašnjena upotreba veštačke inteligencije u umetničkoj kreaciji.

Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU do 30. septembra.


PROČITAJTE I:

MIĆA POPOVIĆ: SLIKARSTVO PERMANENTNE POBUNE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.