Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.08.2018.

Italija: Udar na Marinu Abramović

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Izvor: SEEcult

Italijanska desnica oštro se usprotivila posteru koji je umetnica Marina Abramović osmislila za 50. regatu Barcolana u Tršćanskom zalivu, na kojem se vidi kako drži belu zastavu sa natpisom “Svi smo na istom brodu” (We're all in the same boat).

Desničari su okarakterisali poster Marine Abramović kao “političku propagandu”, a posebno oštro je reagovao zamenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidari, inače član ultradesničarske Lige, koji je na Fejsbuku objavio da je “neprihvatljivo, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od događaja, Barcolane, koja pripada čitavom gradu”.

Polidori je, kako je naveo Art Newspaper, uporedio dizajn Abramovićeve sa slikama pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Cetunga.

Regata Barcolana, koja se održava od 1969. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija te vrste na svetu, tradicionalno angažuje svake godine nekog od svetski poznatih umetnika da dizajnira poster. Dizajn Marine Abramović za jubilarno izdanje Barcolane, koje će biti održano od 5. do 14. oktobra, trebalo bi da pošalje univerzalnu poruku u cilju zaštite životne okoline.

Smatrajući da je poster Abramovićeve implicitna kritika lidera Lige i ministra spoljnih poslova Matea Salvinija i njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima, Polidori je zatražio da poster za 50. Barcolanu bude uklonjen, ili će, kako je pripretio, gradske vlasti Trsta povući novac predviđen za tu manifestaciju. Kasnije je izjavio i da taj “užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta”.

Organizatori Barcolane su poručili, međutim, da poster Abramovićeve neće biti cenzurisan i da će biti korišćen za nacionalni i internacionalni marketing jubilarne regate, organizovane uz podršku illy kafe.


PROČITAJTE JOŠ:

KO DONOSI TAJNU BLOKBASTERA U BEOGRAD?

LJUBAVNA PRIČA O MARINI ABRAMOVIĆ


Prema navodima organizatora, poruka Marine Abramović je da, iako smo na različitim brodovima - kada se takmičimo za nabolje rezultate, plovimo na istoj planeti koju je neophodno da očuvamo i zaštitimo. U tom kontekstu moramo staviti na stranu individualnost i ponašati se kao jedinstvena posada koja učestvuje u regati. Poruka je zapravo da – bilo u sportu, bilo u očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji – treba da se udružimo i delujemo kao tim.

Marina Abramović dizajnirala je plakat za 50. Barcolanu u februaru u Milanu, a producirao ga je umetnički direktor te regate Mateo Bartoli.

Centralni događaj Barcolane biće održan 14. oktobra, ali već desetak dana ranije počinju prvi od više od 350 dogajaja najavljenih povodom jubilarne regate.

Prethodno izdanje Barcolane bilo je rekordno – učestvovao je 2.001 registrovani brod sa 25.000 posade, a trku je posmatralo 300.000 ljudi.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.