Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/17.11.2021.

Hajde da pričamo… o Kosti Bunuševcu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Tribina iz serije "Hajde da pričamo o..." posvećena jedinstvenom multimedijalnom umetniku Kosti Bunuševcu biće održana u petak, 19. novembra u 19 časova u UK Parabrod.

Šta je Beograd noću, a šta danju? O tome je sve znao i tako je kreirao ovaj grad po meri svetskog čoveka – Kosta Bunuševac.

Slikar, crtač, dizajner, performer, promoter dobrih vibracija, centar svih, ne samo andergraund okupljanja vertikalnog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Mag i urbani samuraj, idol koji je ostao i bez prethodnika i sledbenika. Kao neki ikonopisac i majstor elitnog i estetskog. Nismo ga ispratili kako dolikuje. Kako ćemo ga se sećati i po čemu ćemo ga pamtiti?

Na tribini će o svim ovim pitanjima govoriti Ivana Vujić, rediteljka i Kostina bliska saradnica, Kostin sin, ujedno i slikar Andrej Bunuševac, slikari i Kostini prijatelji Dragan Zdravković i Saša Pančić, a svojim fotografskim okom sve to promatra Vukica Mikača. Autor i moderator je Aleksandar Đurićić, novinar i publicista.

Ulaz na tribinu  je slobodan.

Kosta Bunuševac / Foto: Printscreen / YouTube

Podsetimo, multimedijalni umetnik Kosta Bunuševac, po mnogo čemu jedinstvena pojava na likovnoj sceni u Srbiji, preminuo je 8. septembra u Beogradu u 73. godini. Bunuševac je ostvario brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan kroz teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, pozorištu i na televiziji.

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999-2007, idejni je tvorac nagrađenih TV emisija „Beograd noću“ i „Oliver Mandić šou“, a javnost ga poznaje i kao omiljenog lika iz filma „Kako je propao rokenrol“.

Prvim crtežima na studijima večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć.

Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana.

Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, „one man šou“, uz još dve tri ličosti, bio je centar svih, ne samo „andergraund“ okupljanja vertikalnog Beograda 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca.


PROČITAJTE I:

SAVREMENA UMETNOST: RADOZNALI, NAPRED!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.