Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.11.2021.

Evropski okviri srpskog simbolizma (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • L. Koen, Proleće
  • M. Murat, Dah dubrovačkog proleća
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba "Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma" svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske 5. novembra 2021.

Paja Jovanovic, Parsifal

Izložba 77 umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija. Kroz devet celina Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija stvara se iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma. 

A. Bocaric, Kraljevic Marko i vila

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih (Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije niške) i privatnih kolekcija, ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma. 


PROČITAJTE I:

RETROSPEKTIVA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI


S. Aleksic, Umetnik u ateljeu

Najveći iskorak izložbe ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma, poput Gistava Moroa, Odilona Redona, Franca Štuka, Rudolfa Jetmara, Adolfa Hiremi-Hiršla, Eduarda Vajta i drugih, koja dolaze iz Galerije Belvedere u Beču i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

L. Koen, Haronova barka

Na taj način stvorena je mogućnost da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih umetnika i time jojednom potvrdi da je srpska likovna umetnost integralni deo evropske umetnosti i kulture. Pored istorijskog pogleda, izložba donosi i primere savremene umetničke prakse čime se ukazuje na važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje.

Đ. Krstic, Slepa devojka

Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog čiji su autori prof. dr Igor Borozan i dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, kao i Zbornik radova Evropski okviri srpskog simbolizma, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma. 

J. Torop, More

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2022. godine. Tokom tri meseca trajanja izložbe posetioce očekuje sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja, predavanja stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture, književnosti, filozofije, psihologije i muzike, konzervatorske priče, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade, sve sa željom da se što široj publici približe osnove i osobenosti srpskog i evropskog simbolizma.

N. Petrovic, Ostrvo ljubavi

Na otvaranju su govorile Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.


PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


M. Murat, Dah dubrovackog proleća

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box