Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.11.2021.

Evropski okviri srpskog simbolizma (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • L. Koen, Proleće
  • M. Murat, Dah dubrovačkog proleća
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba "Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma" svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske 5. novembra 2021.

Paja Jovanovic, Parsifal

Izložba 77 umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija. Kroz devet celina Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija stvara se iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma. 

A. Bocaric, Kraljevic Marko i vila

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih (Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije niške) i privatnih kolekcija, ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma. 


PROČITAJTE I:

RETROSPEKTIVA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI


S. Aleksic, Umetnik u ateljeu

Najveći iskorak izložbe ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma, poput Gistava Moroa, Odilona Redona, Franca Štuka, Rudolfa Jetmara, Adolfa Hiremi-Hiršla, Eduarda Vajta i drugih, koja dolaze iz Galerije Belvedere u Beču i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

L. Koen, Haronova barka

Na taj način stvorena je mogućnost da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih umetnika i time jojednom potvrdi da je srpska likovna umetnost integralni deo evropske umetnosti i kulture. Pored istorijskog pogleda, izložba donosi i primere savremene umetničke prakse čime se ukazuje na važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje.

Đ. Krstic, Slepa devojka

Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog čiji su autori prof. dr Igor Borozan i dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, kao i Zbornik radova Evropski okviri srpskog simbolizma, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma. 

J. Torop, More

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2022. godine. Tokom tri meseca trajanja izložbe posetioce očekuje sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja, predavanja stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture, književnosti, filozofije, psihologije i muzike, konzervatorske priče, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade, sve sa željom da se što široj publici približe osnove i osobenosti srpskog i evropskog simbolizma.

N. Petrovic, Ostrvo ljubavi

Na otvaranju su govorile Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.


PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


M. Murat, Dah dubrovackog proleća

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.