Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.10.2023.

Beograd domaćin Dana Ermitaža u Srbiji

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay/Tama66
  • Promo/Dani Ermitaža
  • Promo/Dani Ermitaža
  • Promo/Dani Ermitaža
  • Promo/Dani Ermitaža
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo, Dani Ermitaža u Srbiji / Cover foto: Tatyana Kazakova/Pixabay

 

Beograd će po prvi put biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koja će trajati od 24. do 29. oktobra.

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“. Inkluzivni projekat „Nevidljiva umetnost” pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža.

Izložba „Carski porcelan” povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha. Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.

Carski porcelan

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, legendarni sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra. Na istoj sceni, 28. oktobra biće održan koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

„Nevidljiva umetnost“, Jelen lopatar, reprodukovani fragment čvorovanog tepiha

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova „Imperatorke” i „Petar I – poslednji car i prvi imperator”, koje će predstaviti partner manifestacije „Prijatelji Sankt Peterburga”.

Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klasovi, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje „Peterburški mostovi kulture” na Univerzitetu u Beogradu.

Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.

Foto: Pixabay/canesjurij

Ermitaž (Sankt Peterburg, Rusija) jedan je od najvećih svetskih muzeja

Ermitaž čuva više od tri miliona spomenika kulture različitih epoha i naroda: od antičkih vremena do naših dana, od Antičkog sveta i Starog istoka do Zapadne Evrope i Rusije. To su slikarska i grafička dela, skulpture, monete i medalje, arheološki materijal. Ovakva vremenska i geografska pokrivenost čini Ermitaž ne samo jednim od najvećih muzeja na svetu, već i enciklopedijskim muzejom, sposobnim da ispriča o mnogim kulturama i njihovim odnosima.

Deo fascinantne lepote Ermitaža možete pogledati ovde.

Foto: Pixabay/Pajor

Zbirka Ermitaža predstavljena je u više od 10 objekata i 500 sala ukupne površine od oko 100.000 kvadratnih metara. Milioni posetilaca svake godine dolaze u muzej da se dive svečanim enterijerima Zimskog dvorca, remek-delima Rafaela, Đorđonea, Ticijana, Rubensa, Leonarda da Vinčija, Rembranta, Velaskeza, slikara impresionista i drugih velikih majstora.

Dane Ermitaža organizuju Ermitaž, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija „Gasprom njeft“.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.