Teatar
teatar/24.03.2021.

Preminuo glumac Vlasta Velisavljević

teatar
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: Aleksandrija Ajduković

 

Legendarni glumac Vlastimir Velisavljević preminuo je u 95. godini od posledica koronavirusa, nakon što je primljen u bolnicu 18. marta. Bio je najstariji aktivni glumac u Srbiji, a ostaće upamćen po višedecenijskoj karijeri i nekim od najupečatljivijih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga.

Vlasta Velisavljević je u bolnicu primljen 18. marta u lošem zdravstvenom stanju. Sutradan je prebačen u KBC „Dragiša Mišović“ nakon što mu se stanje dodatno pogoršalo, preneo je RTS.

Vlastimir Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. u pozorištu „Roda“, koje je vodila Nušićeva ćerka Gita Predić.

Vlasta je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd.

Posle rata, sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji. Neobično, jer obožava Rusiju i rusku kulturu.


PROČITAJTE INTERVJU KOJI JE VELIKI GLUMAC DAO ZA NAŠ MAGAZIN:

VLASTA VELISAVLJEVIĆ: ŠARM SE NE LAŽIRA


Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako sam kaže, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je staljinista.

Kada je donet zakon o rehabilitaciji, podneo je zahtev i rehabilitovan je kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.

U kasnijoj glumačkoj karijeri ostvario je čak 350 uloga u pozorištu, filmu i televiziji. Svakako najpoznatija pozorišna uloga je ona iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni JDP-a.

Od televizijskih uloga, mnogi će izdvojiti ulogu magistra Đorđevića u Boljem životu, a mlađa publika ga se seća po ulozi baba Nate u filmu Mala noćna muzika.

Bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.