Teatar
teatar/27.02.2021.

Petru Božoviću uručen Dobričin prsten

teatar
  • Medija centar
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodno pozorište

 

Glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo u 2020. godini, Nagrada Dobričin prsten danas je uručena laureatu Petru Božoviću na svečanosti u foajeu scene Raša Plaović Narodnog pozorišta. Nagrada je uručena u najužem krugu prijatelja zbog epidemiološke situacije.

Petar Božović je 33. laureat ovog visokog staleškog priznanja.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i od unikatne oslikane diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića).

U konkurenciji za Nagradu bilo je 13 istaknutih glumica i glumaca. Osim dobitnika, nominovani su i Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Saša Torlaković i Tihomir Stanić.

Sedmočlani Žiri odluku je doneo 18. 12.2020. godine, tajnim glasanjem i to većinom glasova, a radio je u sastavu: Mirjana Karanović, prethodni dobitnik, Svetlana Bojković, jedna od prethodnih dobitnika, Vida Ognjenović, predsednik Žirija, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

Za skoro pola veka, na velikom ekranu Petar Božović je ostvario na desetine uloga od kojih publika većinu pamti – najviše Zelja, Žorža i Maksima koje je antologijski odigrao u filmovima Živka Nikolića, a zatim i žandara Gileta u Grlićevom Čarugi.

Ostvario je zapažene uloge i u pozorištu. Igrao je na scenama svih beogradskih teatara, a deset godina je bio stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posle 25 godina, ponovo je zaigrao u nacionalnom teatru, a trenutno nastupa u predstavama „Hasanaginica“, „Kaligula“ i „Vasa Železnova i drugi“.

 Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su Nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, „Zlatni pečat“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dve Sterijine nagrade...

Nagrada koja nosi ime po prstenu koji je glumac Dobrica Milutinović 1937. godine dobio od Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije, kao priznanje za izuzetan doprinos pozorištu, ustanovljena je 1980. godine, a prvi dobitnik je bio glumac Ljuba Tadić.

Dosadašnji laureati Dobričinog prstena su: Ljuba Tadić, Mira Stupica, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Nevenka Urbanova, Rahela Ferari, Branko Pleša, Danilo Bata Stojković, Marija Crnobori, Mata Milošević, Ljiljana Krstić, Petar Kralj, Olivera Marković, Rade Marković, Stevan Šalajić, Mira Banjac, Vlastimir Đuza Stojiljković, Stevo Žigon, Mihailo Miša Janketić, Petar Banićević, Svetlana Ceca Bojković, Borivoje Bora Todorović, Ksenija Jovanović, Predrag Ejdus, Vojislav Voja Brajović, Jelisaveta Seka Sablić, Ružica Sokić, Predrag Miki Manojlović, Jasna Đuričić, Milena Dravić, Nebojša Glogovac i Mirjana Karanović.


PROČITAJTE I:

NEBOJŠI GLOGOVCU POSTHUMNO DOBRIČIN PRSTEN


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.