Teatar
teatar/21.02.2023.

Nikita Milivojević na čelu Bitefa

teatar
  • RTS, printscreen
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: RTS, printscreen

 

Pozorišni reditelj Nikita Milivojević je na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitef festivala, saopštili su iz organizacije festivala.

Kako se navodi u saopštenju, "Milivojević je dobio mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi konept i selektuje predstave za festival".

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji.

Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica", više Sterijinih nagrada, Politikine nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena", godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović", Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović", Grada - teatara Budva...).

Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu.

Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u monografiji "Ja ovde silazim" koja je objavljena prošle godine.

Nikita Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu, koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina, a kome je mandat istekao u decembru prošle godine. Pre njega program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov, Mira Trailović.

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala.

Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.


PROČITAJTE I:

NAGRADA "TANJA PETROVIĆ" BRANKU ROSIĆU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.