Reportaža
reportaža/25.06.2023.

Tiski cvet - magija cvetanja Tise (VIDEO)

reportaža
  • FB / Kad Tisa cveta
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: FB/Kad Tisa cveta

 

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme. Prirodni fenomen poznat kao cvetanje Tise, koji je u Evropi karakterističan samo za ovu reku, ovoga juna bio je nešto slabijeg intenziteta nego prethodnih godina. Zbog obilnih kiša cvetanje Tise je kasnilo sedam do deset dana od uobičajenog termina. Tiski cvet kod Kanjiže izleteo je iz vode 22. juna tokom popodneva, a ranijih godina se to dešavalo pred sumrak.

Razlog za to je što je ova godina u nekom smislu vanredna godina zato što ceo maj je bio hladniji. Kako je za RTS objasnio Jožef Gergelj, biolog iz Sente ceo maj mesec je bio za čitavih jedan stepen u proseku hladniji i reka se teže zagrevala.

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju tokom juna izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha. Prirodni fenomen, star 200.000 godina se u Evropi zadržao samo na Tisi. 

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cveta".

Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvet" živi samo jedan dan.

Sudeći prema dostupnim podacima, ovaj prirodni fenomen se može videti samo na Tisi i na reci Jangcekjang u Kini. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

– U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke – objašnjava biolog Jožef Gergelj.

U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.


PROČITAJTE I:

NAJPOSEĆENIJI NACIONALNI PARKOVI U SRBIJI

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.