Film
film/15.06.2019.

Matičeviću nagrada Vlada Divljan

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nebeska tema (promo)Scenaristi i reditelju filma „Nebeska tema“ Mladenu Matičeviću pripala je nagrada „Vlada Divljan“, koju od prošle godine dodeljuju Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej.

Odluku je dobitniku doneo žiri koji su činili: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar (predsednik žirija), Zdenko Kolar, muzičar i član „Idola“, Dubravka Duca Marković, novinarka i urednica, Zoran Vulović, muzičar i muzički producent, Goran Vasović, frotmen benda „Eva Braun“ iz Bečeja, i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.Žiri je zaključio da nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma i svima onima koji se uhvate takvog zadatka, ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju.

„Imajući to u vidu, Mladen Matičević nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on“, navedeno je u obrazloženju.

U vreme montaže filma razgovarali smo sa Mladenom Matičevićem i taj, emotivni intervju možete pročitati OVDE.

Žiri je ocenio da je Matičević pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je domaća popularna muzika ikada imala – Vladi Divljanu.

„Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno... Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje“, istakao je žiri.Snimanje pesme Ona to zna za film Nebeska tema, Dom omladine Beograda

Laureatu Mladenu Matičeviću pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara koju obezbeđuje opština Bečej i plaketa.

Nagrada koja nosi ime Vlade Divljana ustanovljena je prošle godine kao izraz želje i nastojanja osnivača da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika, i da se dodeljuje u gradu koji je cenjeni muzičar voleo i rado posećivao.

Prošlogodišnji laureati bili Bojana Vunturišević i bend „Ničim izazvan“.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box