Film
film/15.06.2019.

Matičeviću nagrada Vlada Divljan

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nebeska tema (promo)Scenaristi i reditelju filma „Nebeska tema“ Mladenu Matičeviću pripala je nagrada „Vlada Divljan“, koju od prošle godine dodeljuju Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej.

Odluku je dobitniku doneo žiri koji su činili: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar (predsednik žirija), Zdenko Kolar, muzičar i član „Idola“, Dubravka Duca Marković, novinarka i urednica, Zoran Vulović, muzičar i muzički producent, Goran Vasović, frotmen benda „Eva Braun“ iz Bečeja, i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.Žiri je zaključio da nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma i svima onima koji se uhvate takvog zadatka, ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju.

„Imajući to u vidu, Mladen Matičević nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on“, navedeno je u obrazloženju.

U vreme montaže filma razgovarali smo sa Mladenom Matičevićem i taj, emotivni intervju možete pročitati OVDE.

Žiri je ocenio da je Matičević pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je domaća popularna muzika ikada imala – Vladi Divljanu.

„Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno... Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje“, istakao je žiri.Snimanje pesme Ona to zna za film Nebeska tema, Dom omladine Beograda

Laureatu Mladenu Matičeviću pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara koju obezbeđuje opština Bečej i plaketa.

Nagrada koja nosi ime Vlade Divljana ustanovljena je prošle godine kao izraz želje i nastojanja osnivača da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika, i da se dodeljuje u gradu koji je cenjeni muzičar voleo i rado posećivao.

Prošlogodišnji laureati bili Bojana Vunturišević i bend „Ničim izazvan“.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.