Reportaža
reportaža/9.01.2023.

PUT OKO ZLATIBORA

reportaža
  • TO Zlatibor
  • Vladimir Marković
  • TO Zlatibor
  • TO Zlatibor
  • YouTube / Printscreen
  • TO Zlatibor
  • TO Zlatibor
Autor fotografije:

Piše: Dunja Ćirić / Foto: TO Zlatibor

 

Mesto nepreglednih tihih pašnjaka, borove šume, prirodnih i kulturnih lepota - Zlatibor! Zvuči odlično! Kaleidoskop media vas vodi na put oko Zlatibora za... a vi izaberite na koliko dana.

Prva pomisao koja mi se javi kada pomislim da sam stigla na Zlatibor, jeste da se sručim na jedan od beskajnih zelenih tepiha, po kojima se sunce preliva, a krave, koze, ovce i pokoji pas uživaju u njima večnoj idili. Na ovoj planini ima toliko toga da se poseti, ali predlažem svakom da prvo udahne duboko, pročisti pluća, sabere misli, protegne leđa od puta, omasti brke sa čuvenom zlatiborskom pršutom i kajmakom i krene u avanturu. U starim zapisima Zlatibor se naziva “Rujnom planinom”, pa nije ni čudo da obiluje tako velikim brojem blagodati. Ovo je prostrana planina, pitomih padina, bogata planinskim potocima, prijatne klime u kojoj se spaja kontitentalna i mediteranska.

U ovoj avanturici prepešačićemo za vas kroz neka od mesta za koje smatramo da vredi posetiti.

Prvi izbor je svakako sam centar Zlatibora, koji podseća na jedan mali gradić prošaran drvenim kućicama koje vas momentalno vraćaju nekoliko vekova unazad. Centar obiluje najrazličitijim atrakcijama, restoranima, šetalištima, kao i divnim veštačkim jezerom u srcu mesta, Ribničkim jezerom napravljenim od reke Crni Rzav, u kojem nije dozvoljeno kupanje, ali i sama šetnja i boravak oko njega krepi i smiruje.

Spomenik na Šumatnom brdu

Svakako pravi izbor kada su u pitanju kraće šetnje. Ovaj spomenik je podignut partizanima koji su ubijeni od strane okupatora u Drugom svetskom ratu, 1941. godine, udaljen je svega par kilometara od centra Zlatibora. Staza koja vodi do spomenika je uređena i osvetljena, što šetnju čini veoma ugodnom i pogodnom za svakoga – od 1 do 101. Pored spomenika, na vrhu brda ukazaće vam se prelepa panorama okolnih brda i planina, a ono što je zagarantovano da ćete se nadisati čistog vazduha u izobilju.

Selo Dobroselica i naselje Vodice

Ovde se nalaze sva ona mesta sa razglednice pred kojima smo ostajali bez daha! Sada samo zamislite kako je kada se nađete na baš tim mestima i svim čulima osetite magične predele, u koje bi i Tolkin zasigurno smestio neku od svojih priča.

Selo Dobroselica je dobilo ime prema jednoj od narodnih legendi. U ovo selo je svratio car Dušan u povratku iz Dubrovnika. Upitao je za ime sela, a seljaci mu odgovoriše da se zove Zloselica. Caru, pošto je bio oduševljen dočekom u ovom selu, nije se svidelo ime i naredio je da se zove Dobroselica, otada ovo selo nosi svoj novi naziv.

Ovde su snimani i mnogi kultni domaći filmovi:   „Crni Bombarder“, „Radio Vihor zove Anđeliju“, „Uzrok smrti ne pominjati“, „Život je čudo“, „Original falsifikata“ i mnogi drugi.

U selu se nalazi i malena crkva brvnara posvećena Svetom Iliji, a okružena visokim borovima. Prvobitna crkva je spaljena od strane turaka, a 1821. podignuta je nova na temeljima stare. I ova crkvica postala je poznata po filmovima koji su snimani u njoj. Unutra se nalazi divan i jednostavan ikonostas, čija je konstrukcija ofarbana u plavu boju. Pošto je široka pet, a dugačka svega 8 metara, ulaz u crkvu je malen i nizak što je čini jednom od najreprezentativnijih crkava ovog tipa. Pazite da ne udarite glavu. Blagodatni osećaj će vas, nadam se, još dugo pratiti!

Celokupni utisak ovog dobrog sela čini svakako jedno prirodno čudo – Dobroselički prerast, geomorfološko čudo u vidu prirodnih mostova. Neka vrsta pećine u jednoj od svojih faza nastanka. Kroz pećinu teče potok, a pretpostavlja se da se ovde nekada nalazilo jezero, čija je voda probušila stenu i kroz nju otekla. U narodu je ovaj prerast poznat i pod imenom Ječmenska pećina. Ovo nije nešto što se viđa svakog dana, zato obavezno svratite!

Naselje Vodice

Vikend naselje Vodice udaljene su samo 15ak minuta od centra Zlatibora, ali se od njega u mnogome razlikuje. Vodice su prava oaza u kojoj možete u potpunosti da se odmorite od bilo kakve urbane vreve. Priroda je netaknuta, komšija takoreći i nema, ili su samo daleko. Kroz Vodice teče rečica Crni Rzav, koja čini potpuno nezaboravan krajolik, čarobno mesto, u kojem ćete odmoriti Duh, Dušu i Telo. Udaljeno je samo 4 kilometra od sela Dobroselice.

Selo Ljubiš

Selo Ljubiš je rodno mesto našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića, a ime je dobilo po sećanju na nesretnu ljubav između dvoje mladih koji su u ovom selu živeli. Ogromne površine sela prekrivene su šumom crnog bora. Obavezan specijalitet koji u ovom selu morate da probate je ljubiška pastrmka pripremljena na žaru, prste da poližeš!

U blizini centra sela nalazi se Ršumska pećina, pa svratite da obiđete čuvenu strogu babarogu!

Selo Gostilje

A sada pravac selo Gostilje, da posetite jedan od najvećih vodopada u našoj zemlji i okolini. Nadomak Gostilja nalazi se Gostiljski vodopad. Mesto na kome ćete se diviti čudima prirode dok mlazevi vode snažno padaju preko krečnjačkih stena. Nalazi se na reci Vrelo, a visok je čitavih 20 metara! Ako ne želite da rizikujete da se iskvasite, iznad vodopada možete popiti kafu i diviti se impozantnom pogledu na ove bujice uz glasan huk vode, koja je čini mi se ravna tišini.

Selo Sirogojno

“Staro selo”  je muzej na otvorenom gde možete da se upoznate sa tradicionalnim načinom života ljudi u brdsko planinskom delu u proteklim vekovima. Sirogojno je sigurno jedno od najposećenijih mesta u okviru Zlatibora. Upoznaćete se sa starim zanatima, arhitekturom, načinom života, a možete da probate i specijalitete koji se u Zlatiborskom okrugu prave već vekovima. Simbol Zlatibora je, pored pašnjaka, svakako ovo selo, u svetu poznato po džemperima i idiličnim, odlično očuvanim tradicionalnim kućicama. U Sirogojnu možete pored muzeja na otvorenom posetiti i crkvu Svetog Petra i Pavla, koja predstavlja najstariji sačuvani hram u ovom kraju, koji je skoro proslavio 250 godina postojanja.

Manastir Uvac

Sve ukupno, od centra Zlatibora do manastira ima oko 25 kilometara. O ovom manastiru se zna veoma malo, ali postoji predanje da je jedna od zadužbina svetorodne loze Nemanjića i duhovni centar ovog kraja. Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice. Crkva je obnovljena kamen po kamen, prirodnim i originalnim materijalom 1994.godine. Do ovog manastira do skora nije bilo jednostavno doći, ali danas postoje putevi koji vode pravo do njega. Iako na Zlatiboru postoji dosta crkava koliba, Uvac je jedan od retkih manastira ovoga kraja.

Stopića pećina

Ukoliko želite za kraj da začiniti svoj boravak na ovako čarobnom mestu, bilo bi odlično da posetite Stopića pećinu, jer će ona svakako da zaokruži boravak. Stopića pećina predstavlja nešto potpuno neobično i zagonetno. Deo je sela Rožanstva, a kroz nju protiče Trnavski potok koji pravi u unutrašnjosti pećine bazene i virove. Osvetljenje je izuzetno, i ono dodaje na čaroliji ovog mesta. Utisak koji ostavlja ne može se ispričati rečima, tako da pravac pećina, kako bi ste i vi poneli sa sobom sliku ovog čudesnog mesta! 


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


Zlatibor pruža mnogo toga što ne može da stane u redove ovog našeg kratkog vodiča. Trebale bi nam strane i strane da opišemo sva mesta i predele koje ljudsko oko može videti na vencima ove planine. Jedno je sigurno, nećete se pokajati!

Tekst je deo projekta “Kulturni mozaik Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.