Muzika
muzika/3.02.2020.

Pas de Deux - Briljantna muzika puna boja

muzika
  • Sarah Wijzenbeek
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Naslovna foto: Sarah Wijzenbeek

Naša proslavljena čelistkinja Maja Bogdanović i violinista Daniel Rowland snimili su disk Pas de Deux koji sadrži svetske premijerne snimke dela savremenih kompozitora kao što su Penderecki, Vasks, Solima i Nisinman.

Povod za novi razgovor sa našom čelistkinjom Majom Bogdanović jeste disk Pas de Deux koji je snimila sa svojim partnerom i violinistom Danielom Rowlandom. „Daniel i ja smo presrećni da vam predstavimo naš nov disk Pas de Deux, snimljen u Engleskoj za fantastični holandski label Challenge Records. Pored proslavljene Ravelove Sonate, na disku su premijerno zabeležena i mnoga nova dela naših prijatelja kompozitora, nešto na šta smo mnogo ponosni“, kaže za Kaleidoskop media Maja Bogdanović.

Foto: Juan Carlos Villarroel

Maja i Daniel nastupaju nešto više od dve godine zajedno, ne samo kao duo već i u raznim kamernim sastavima, dok uporedo imaju i svako svoje solističke nastupe po svetu. Ovo dvoje umetnika je sarađivalo sa genijalcima kao što su Penderecki, Peteris Vasks, Solima i Nisinman. „Za nas, takve saradnje predstavljaju nepresušnu inspiraciju i verujemo da ovaj disk pokazuje i slavi spektrum muzike današnjice koja je spiritualna, duboko dirljiva, intenzivna, virtuozna, provokativna, senzualna, duhovita i totalno luda“, navodi Maja Bogdanović.

Čuvena Ravelova Sonata je bila naš kaleidoskop, delo koje nas je u isto vreme povelo unapred i unazad u vremenu... Postoji nešto paradoksalno vezano za nju, u isto vreme je minimalistična i zahtevna, cerebralna, a puna različitih boja, raštrkana i virtuozna...  Sa sigurnošću može da se kaže da je jedna od najradikalnijih Ravelovih kompozicija, modernistička, uzbudljiva i izuzetno zahtevna. Spor stav nas vraća u srednjovekovne melodije, dok nas brzi brilijantni stavovi šalju u svet džeza, gypsy i folk muzike...

Foto: Sarah Wijzenbeek

Pored minijature Sibelijusa, Kapi kiše, delo koje je napisao sa 10 godina, na disku se nalazi Ciaccona Ksistofa Pendereckog, delo koje je napisano 2005. u sklopu Poljskog rekvijema, u ovom izvođenju transkripcija orkestarskog dela za ovaj duo. „Ja sam imala prilike da upoznam Ksistofa pre 12 godina i mnoga njegova dela sam izvodila u raznim prilikama zajedno s njim (kao recimo njegov drugi koncert za čelo i orkestar, delo koje smo svirali širom Evrope zajedno, a koji sam snimila nedavno za label DUX)“, kaže Maja.

Foto: Stefan Bremer

Saradnja sa kompozitorom Peterisom Vasksom usledila je nakon festivala u Danskoj gde su Maja i Daniel izveli za njega duo Castillo Interior.  „Bili smo iznenađeni njegovom toplinom, dobrotom i neverovatnom dubokom energijom. Rad na ovom delu s njim u Danskoj i kasnije tokom Stift festivala je bila neverovatna inspiracija za nas“, navodi Maja Bogdanović.

„Debisijev aranžman dela za klavir, La serenade interrompue je napravio naš prijatelj pijanista Craig White, a na disku predstavlja vezu s Ravelom jer je Ravelov duo posvećen Debisiju. Kompozitor, čelista sa Sicilije, Giovanni Sollima, jeste jedan od najatraktivnijih umetnika današnjice. Virtuoz na svom instrumentu i naš dragi prijatelj, njegove kompozicije su pune uticaja rocka, jazza, barokne i etno mediteranske muzike. Heimat-Terra je napisana kao politički protest, jazzy, eklektično i izuzetno virtuozno kratko delo“, priča dalje Maja.

Foto: Stefan Bremer

Marcelo Nisinman je jedan od najupečatljivijih tango figura naših vremena, briljantni bandoneonista, blizak prijatelj i jedinstven kompozitor muzike koja je duboko inspirisana tangom, ali i avangardom. Marcelo je od malena poznavao Astora Piazzollu, koji je sa svojim čuvenim tango kintetom dolazio u njegovu kuću u Buenos Ajresu na probe.

Delo koje nosi neobičan naslov Noćne more smrti, napisano je specijalno za Maju i Daniela i oni su ga premijerno izveli u Stiftu 2019. Kada su ga pitali odakle je dobio inspiraciju, Marelo je rekao: „Napisao sam ovo delo kad su mi Maja i Daniel pomenuli njihov duo projekat. Naravno, odmah sam prihvatio izazov jer mi je uvek veliko zadovoljstvo da slušam ove ‘string poets’ kad nastupaju zajedno i uvek mi je izazov da napišem nešto maštovito. Često mislim kako svi imamo strah od smrti... i zapitao sam se čega bi se smrt plašila - verovatno života! Inspiracija za ovo delo je došla odatle, sa svim svojim bojama, kao i Tango, gde se sve dešava istovremeno - život, smrt i humor.“

Foto: Stefan Bremer

Od Marcela smo čuli razne priče o Piazzolli, o njegovoj pasiji za boksom, lovljenju ajkula, motou no risk no life’...  Zato nam se učinilo odgovarajućim da ovaj disk zaključimo sa tri  Tanga Piazzolle, tri minijature koje su bile veoma popularne u svoje vreme, a pogotovo delo Preparense za koje Astor kaže zajedno, sve izgleda lepše, stvarnije, plavlje’...”.

Maju i Daniela ove godine očekuju brojni koncerti i festivali, u Holandiji, Nemačkoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji... „Radujemo se nastupima u Concertgebouw s pijanistkinjom Nino Gvetadze krajem februara, zatim u maju u SAD gde ćemo izvesti Betovenov Tripl koncert, ja ću nastupiti sa orkestrima u Ljubljani, Londonu i Portlandu...“, najavljuje mlada čelistkinja.

Foto: Sarah Wijzenbeek

Ova dva umetnika očekuju izlazak još tri diska - Danielov disk posvećen Vasksu sa dva violinska koncerta i delom za violinu, čelo i hor koje su snimili uživo prošlog leta, ovih dana izlazi Majin disk sa drugim koncertom za čelo Ksistofa Pendereckog, snimljen prošlog decembra u Poljskoj, s dirigentom Macej Tvorekom, inače, asistentom maestra Pendereckog i apsolutnim ekspertom za njegovu muziku i treći disk, sa Danielom i Natašom Kudritskayom koji izvode dela Chaussona i Franka.

„Imamo vrlo uzbudljiv i zahtevan život s putovanjima, koncertima i naš dan nikad ne liči jedan na drugi, pogotovo pošto smo retko kod kuće u Amsterdamu“, kaže Maja Bogdanović.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

POČELA JE PRODAJA KARATA ZA NAJUZBUDLJIVIJI MUZIČKI DOGAĐAJ SEZONE - PROLEĆNA MAGIJA OPERE NA KOLARCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.