Muzika
muzika/28.01.2020.

Prolećna magija opere na Kolarcu

muzika
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaTri umetnika našeg porekla koji karijeru grade u inostranstvu - sopran Tamara Rađenović, bariton David Bižić i pijanista Đorđe Nešić, predstaviće se 11. aprila beogradskoj publici.

Na gala koncertu Amore per sempre u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, jedinstven spoj vrhunskih umetnika rođenih u Beogradu, doneće nam dah prestižnih svetskih scena na kojima nastupaju, a u glavni grad stižu neposredno posle izvođenja u Karnegi holu i Metropoliten operi.

Mladi sopran Tamara Rađenović, koja je već sa 19 godina nastupala na gala koncertima operske dive Monserat Kabalje, povešće nas sa baritonom Davidom Bižićem na uzbudljivo muzičko putovanje uz klavirsku pratnju pijaniste Đorđa Nešića.

Na koncertu će biti izvedene poznate arije i dueti iz opera Figarova ženidba od Mocarta, Boemi od Pučinija,  Lovci na bisere od Bizea, Faust od Gunoa, španske i italijanske pesme, kao i klavirska dela  Debisija i Rahmanjinova.

Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje. Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.

Tamara Rađenović / Foto: Jelica Bujić

Ova 24-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre dve godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD,  Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji... Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine. 

Bariton David Bižić je jedan od najpriznatijih srpskih operskih pevača u svetu.

Nastupa u najvećim svetskim operskim kućama kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Pariska nacionalna opera, Madridska kraljevska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, Teatar Liseu u Barseloni, Švedska kraljevska opera, Bečka državna opera, Monte Karlo, Boljšoj teatar, Berlin, Ženeva, Los Anđeles, Bordo, Strasburg.

Ove godine se navršava njegova šesta sezona u Metropoliten operi kao gosta soliste sa preko 40 otpevanih predstava.

Koncert na Kolarcu će biti skoro 10 godina od njegovog poslednjeg nastupa u Srbiji.

Umetnost srpsko-američkog pijaniste Đorđa Nešića opisuje se kao „smela“, „osećajna“ i „suptilno virtuozna“. Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Trudi se da izvodi muzički repertoar koji proučava savremene društvene probleme i promociju ljudskih prava širom sveta.

Ove sezone je nastupio na КotorArt festivalu, galeriji SANU i u Кarnegi holu u Njujorku. Prethodno, u Parizu u Кulturnom centru Srbije, na koncertu „Putovanje kroz muziku Srbije“ u Кarnegi holu u Njujorku i u Beogradu u Skupštini Grada, Narodnom muzeju i galerijama Artget i SANU.

Karte su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine i preko sajta tickets.rs.

Tamara Rađenović i Đorđe Nešić / Foto: tamararadjenovic.com


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

PUTOVANJE PO MEDITERANU SA TRIO BAROLO


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.