Muzika
muzika/15.06.2019.

Od Leonarda Koena do Ruiči Sakamota

muzika
  • Nenad Georgievski
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU okviru Četvrtog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam u nedelju 16. juna od 17 časova u Domu omladine Beograda biće predstavljen knjiga  „Muzika i muabeti“ (Muzika i razgovori)  Nenada Georgievskog.

Nenad Georgievski je novinar, prevodilac i direktor Festivala muzičkog dokumentarnog filma Skoplje Cinema City. Autor je ekskluzivnih intervjua u našem magazinu, a sarađivao je sa brojnim makedonskim i srpskim dnevnim listovima, magazinima i portalima. Od 2004. je redovan saradnik najčitanijeg svetskog džez portala All About Jazz”.


Kao rezultat dugogodišnjeg rada na intervjuisanju poznatih svetskih muzičara, dizajnera, fotografa koji su bili vezani u muzičkoj industriji nastale su dve knjige muzičkih intervjua: „Muzika i muabeti“ (Muzika i razgovori)  i „Ušte muzika i muabeti“ “  (Još muzike i razgovori).

Obe knjige su zasnovane na intervjuima koje je Georgievski radio u poslednjih 18 godina.

Kako Georgievski kaže ideja za objavljivanje knjiga je došla iz želje da se na jednom mestu nađu  ljudi koji pripadaju različitim žanrovima muzike, a kroz mozaik razgovora ispitaju njihovi motivi, rad i inspiracija.

U ovim uzbudljivim muzičkim putovanjima pretočenim u korice dve knjige Georgievski je intervjuisao vrhunska imena muzike: David Sylvian, Brad Mehldau, Pat Metheny, Vlatko Stefanovski, Kiril Džajkovski...

Druga knjiga pored muzičara (Mariza, Concha Buika, Ryuichi Sakamoto uključuje i fotografe  Brajana Rašića, Harry Benson-a (Bitlsi), Daniel Kramer (Bob Dylan), Steve Shapiro (David Bowie).

Prva knjiga sadrži 40, a druga čak 60 intervjua, a pored bogatstva sagovornika atraktivnosti doprinose brojne fotografije.

Nenad Georgievski je bio asistent režije na dokumentarnom serijalu o Bajagi „Muzika na struju“ (2009); saradnik na Festivalu za dokumentarne filmove Starigrad Paklenica (2010-2014). Prevodilac je knjiga o Joy Division Touching From a Distance, Searching for Robert Johnson.

Festival  Skoplje  Cinema  City se organizuje u Skoplju od  2015.  godine.  Festival uključuje izložbe fotografija, promocije knjige, koncerte. Festival je do danas odao počast  Dejvidu Bouviju (2015),  Leonardu Koenu  (2016),  Kraftwerku (2017)  i  japanskom  kompozitoru  Ruiči Sakamotu.


PROČITAJTE I:

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA

STIV AVERIL: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.