Muzika
muzika/15.06.2019.

Od Leonarda Koena do Ruiči Sakamota

muzika
  • Nenad Georgievski
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU okviru Četvrtog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam u nedelju 16. juna od 17 časova u Domu omladine Beograda biće predstavljen knjiga  „Muzika i muabeti“ (Muzika i razgovori)  Nenada Georgievskog.

Nenad Georgievski je novinar, prevodilac i direktor Festivala muzičkog dokumentarnog filma Skoplje Cinema City. Autor je ekskluzivnih intervjua u našem magazinu, a sarađivao je sa brojnim makedonskim i srpskim dnevnim listovima, magazinima i portalima. Od 2004. je redovan saradnik najčitanijeg svetskog džez portala All About Jazz”.


Kao rezultat dugogodišnjeg rada na intervjuisanju poznatih svetskih muzičara, dizajnera, fotografa koji su bili vezani u muzičkoj industriji nastale su dve knjige muzičkih intervjua: „Muzika i muabeti“ (Muzika i razgovori)  i „Ušte muzika i muabeti“ “  (Još muzike i razgovori).

Obe knjige su zasnovane na intervjuima koje je Georgievski radio u poslednjih 18 godina.

Kako Georgievski kaže ideja za objavljivanje knjiga je došla iz želje da se na jednom mestu nađu  ljudi koji pripadaju različitim žanrovima muzike, a kroz mozaik razgovora ispitaju njihovi motivi, rad i inspiracija.

U ovim uzbudljivim muzičkim putovanjima pretočenim u korice dve knjige Georgievski je intervjuisao vrhunska imena muzike: David Sylvian, Brad Mehldau, Pat Metheny, Vlatko Stefanovski, Kiril Džajkovski...

Druga knjiga pored muzičara (Mariza, Concha Buika, Ryuichi Sakamoto uključuje i fotografe  Brajana Rašića, Harry Benson-a (Bitlsi), Daniel Kramer (Bob Dylan), Steve Shapiro (David Bowie).

Prva knjiga sadrži 40, a druga čak 60 intervjua, a pored bogatstva sagovornika atraktivnosti doprinose brojne fotografije.

Nenad Georgievski je bio asistent režije na dokumentarnom serijalu o Bajagi „Muzika na struju“ (2009); saradnik na Festivalu za dokumentarne filmove Starigrad Paklenica (2010-2014). Prevodilac je knjiga o Joy Division Touching From a Distance, Searching for Robert Johnson.

Festival  Skoplje  Cinema  City se organizuje u Skoplju od  2015.  godine.  Festival uključuje izložbe fotografija, promocije knjige, koncerte. Festival je do danas odao počast  Dejvidu Bouviju (2015),  Leonardu Koenu  (2016),  Kraftwerku (2017)  i  japanskom  kompozitoru  Ruiči Sakamotu.


PROČITAJTE I:

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA

STIV AVERIL: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box