Film
film/11.01.2019.

Film Zašto smo kreativni? otvara ДОК #1

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Vim Venders, Kventin Tarantino, Nelson Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Džoli i Takeši Kitano, neki su od umetnika koji su filmskom reditelju Hermanu Vaskeu odgovorili na pitanje: Zašto smo kreativni?, a šta su rekli pokazuje dokumentarac kojim će 31. januara u Kombank dvorani biti otvoreno prvo izdanje festivala dokumentarnog filma ДОК #1.

Film “Zašto smo kreativni?” projekat je koji je Vaske snimao tokom 30 godina svoje karijere, intervjuišući neke od najintrigantnijih svetskih  umetnike i velikih umova današnjice, među kojima su dobitnici Nobelove nagrade i Oskara. Učesnici filma dolaze iz različitih poslovnih sfera, uglavnom iz filmske industrije, ali i iz sveta muzike, umetnosti i arhitekture.

Projekat je započet intervjuom sa Dejvidom Bovijem, koji se dalje provlači kroz ceo film. Takođe, u filmu se pojavljuju intervjui ljudi koji imaju sponu sa rediteljevim prethodnim radom, kao što je umetnica Marina Abramović, filozof Slavoj Zizek i reditelj Emira Kusturica, koji su 2002. učestvovali u snimanju dokumentarnog filma “Balkan spirit”.

“Opsednut sam svojom radoznalošću. Ako me pitate šta zaista želim, reći ću vam iznenadite me, pa vas molim da me iznenadite. Kreativnost znači spajanje dve stvari koje nemaju veze jedna sa drugom i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri – to je moje uverenje. ‘Zašto si kreativan?’ je moj moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca ikada i koje je napokon promenilo moj način gledanja na svet”, naveo je Vaske povodom filma.

Festival ДОК #1 prikazaće od 31. januara do 3. februara više od 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine (Prvi Korak, Na ivici, Vrhunci i Biografije).


PROČITAJTE JOŠ:

BEOGRADSKA NOĆ NA ZEMLJI

MET DILON STIŽE NA KUSTENDORF

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Direktor festivala ДОК #1 Igor M. Toholj izjavio je da je reč o odgovoru na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

Program Vrhunci predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od svetskih programskih selektora, ali i publike velikih festivala, dok će nasuprot tome, program Prvi korak slaviti debitante i njihove prvence. Na programu će se naći i par biografskih dokumentaraca, a filmovi koji obrađuju bizarne, provokativne i granične teme zastupljeni su u programu Na ivici.

„ДОК #1" je novi festival dokumentarnog filma koji će tokom četiri festivalska dana prikazati odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije. Domaćin prvog izdanja „ДОК #1" je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.
 
Ovog prvog festivalskog izdanja, publika će imati prilike da pogleda preko 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine (‚‚Prvi Korak", ‚‚Na Ivici", ‚‚Vrhunci" i ‚‚Biografije"). Program ‚‚Vrhunci" predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike  velikih festivala, dok će nasuprot tome, program ‚‚Prvi korak", slaviti debitante i njihove prvence.

Na programu ДОК #1 festivala,  naći će se i par biografskih dokumentaraca, a filmovi koji obrađuju bizarne, provokativne i granične teme, pronaći će svoje mesto programu ‚‚Na Ivici".


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.