Film
film/1.02.2019.

"Zašto smo kreativni" otvorio ДОК#1

film
  • Tanja Drobnjak
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaSinoć je pred prepunom Salom 6 u Kombank dvorani otvoren Festival dokumentarnog filma ДОК #1. Festival je otvoren na nekonvencionalan način -  projekcijom kratkog dokumentarnog filma oformljenog od spontano snimljenog materijala zabeleženog neposredno pred početak festivala, inkognito, iza kulisa unutar samog tima.Ta dokumentarna zabeleška gledaoce je vešto uvela u stanje promišljanja o kreativnom procesu, svim njegovim propratnim efektima i emocijama koje pobuđuje, pa čak i onim koja su često skrivena od očiju javnosti, kako bi se eskivirala potencijalna nelagodnost kod posmatrača. Zbog toga, zalazak u domen filma Hermana Vaskea "Zašto smo kreativni?", koji je zvanično otvorio Festival nije delovao toliko artificijelno i naglo, kako to obično biva.   


Film „Zašto smo kreativni?" projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoga rada snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice i postavljao im pitanje: „Zašto smo kreativni?" Gledaoci su bili u prilici da na jednom mestu vide Vendersa, Tarantina, Kusuturicu, Dalaj Lamu, Mandelu, Marinu Abramovič, Stivena Hokinga; veliki broj značajnih svetskih muzičara, arhitekata, političara, filozofa i velikih umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade, Oskara i drugih visokih svetskih umetničkih priznanja koji pokušavaju da odgovore na ovo naizgled lako pitanje.Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bouvija, koji se dalje provlači kroz ceo film, a zanimljivo je da su Marina Abramović, Emir Kusturica i slovenački filozof Slavoj Žižek 2002. učestvovali u snimanju Vaskeovog dokumentarnog filma "Balkan spirit".

A o radu sa Dejvidom Bouvijem iz više uglova možete pročitati u tri ekskluzivna intervjua na Kalaeidoskop media:

¶ ON JE FOTOGRAFISAO DEJVIDA BOUVIJA - STIVEN ŠAPIRO - FOTOGRAF SA VRHA SVETA ¶

¶ MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU ¶

MEKASLIN - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU

"Kreativnost znači spajanje dveju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom, i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri - to je moje uverenje. Zašto si kreativan? - moj je moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca, i ono je napokon promenilo moj način gledanja na svet" izjavio je Vaske o svom filmu. Za vreme četiri festivalska dana biće prikazano 20 filmskih ostvarenja koja su podeljena u 4 programske celine: „Vrhunci", „Biografije", „Na ivici" i „Prvi korak". Značajno je spomenuti da je upriličena i retrospektiva kratkih filmova Hajrudina Krvavca. Ulaz na retrospetkivu je besplatan.

Danas su na programu filmovi: „Tupamaros-urbana gerila" Martina Markovica, „Kriza je naša", Rebeke Kaufman; „Država protiv Mandele i ostalih", Nikolasa Šampoa i Žil Portea; „Ko je Artur Ču?", Skota Drakera; „Veština", Metju T. Bernsa i „Golim rukama", Hajrudina Krvavca.

Festival traje do 3. februara. Filmske projekcije održavaju se u Kombank dvorani. Cene ulaznica su 300 i 350 dinara.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box