Film
film/1.02.2019.

"Zašto smo kreativni" otvorio ДОК#1

film
  • Tanja Drobnjak
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaSinoć je pred prepunom Salom 6 u Kombank dvorani otvoren Festival dokumentarnog filma ДОК #1. Festival je otvoren na nekonvencionalan način -  projekcijom kratkog dokumentarnog filma oformljenog od spontano snimljenog materijala zabeleženog neposredno pred početak festivala, inkognito, iza kulisa unutar samog tima.Ta dokumentarna zabeleška gledaoce je vešto uvela u stanje promišljanja o kreativnom procesu, svim njegovim propratnim efektima i emocijama koje pobuđuje, pa čak i onim koja su često skrivena od očiju javnosti, kako bi se eskivirala potencijalna nelagodnost kod posmatrača. Zbog toga, zalazak u domen filma Hermana Vaskea "Zašto smo kreativni?", koji je zvanično otvorio Festival nije delovao toliko artificijelno i naglo, kako to obično biva.   


Film „Zašto smo kreativni?" projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoga rada snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice i postavljao im pitanje: „Zašto smo kreativni?" Gledaoci su bili u prilici da na jednom mestu vide Vendersa, Tarantina, Kusuturicu, Dalaj Lamu, Mandelu, Marinu Abramovič, Stivena Hokinga; veliki broj značajnih svetskih muzičara, arhitekata, političara, filozofa i velikih umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade, Oskara i drugih visokih svetskih umetničkih priznanja koji pokušavaju da odgovore na ovo naizgled lako pitanje.Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bouvija, koji se dalje provlači kroz ceo film, a zanimljivo je da su Marina Abramović, Emir Kusturica i slovenački filozof Slavoj Žižek 2002. učestvovali u snimanju Vaskeovog dokumentarnog filma "Balkan spirit".

A o radu sa Dejvidom Bouvijem iz više uglova možete pročitati u tri ekskluzivna intervjua na Kalaeidoskop media:

¶ ON JE FOTOGRAFISAO DEJVIDA BOUVIJA - STIVEN ŠAPIRO - FOTOGRAF SA VRHA SVETA ¶

¶ MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU ¶

MEKASLIN - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU

"Kreativnost znači spajanje dveju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom, i tako formiraju treću. Jedan plus jedan jednako je tri - to je moje uverenje. Zašto si kreativan? - moj je moto. Ovo jednostavno pitanje me je dovelo u kontakt sa nekim od najuticajnijih kreativaca, i ono je napokon promenilo moj način gledanja na svet" izjavio je Vaske o svom filmu. Za vreme četiri festivalska dana biće prikazano 20 filmskih ostvarenja koja su podeljena u 4 programske celine: „Vrhunci", „Biografije", „Na ivici" i „Prvi korak". Značajno je spomenuti da je upriličena i retrospektiva kratkih filmova Hajrudina Krvavca. Ulaz na retrospetkivu je besplatan.

Danas su na programu filmovi: „Tupamaros-urbana gerila" Martina Markovica, „Kriza je naša", Rebeke Kaufman; „Država protiv Mandele i ostalih", Nikolasa Šampoa i Žil Portea; „Ko je Artur Ču?", Skota Drakera; „Veština", Metju T. Bernsa i „Golim rukama", Hajrudina Krvavca.

Festival traje do 3. februara. Filmske projekcije održavaju se u Kombank dvorani. Cene ulaznica su 300 i 350 dinara.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.