Muzika
muzika/13.02.2019.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći | VIDEO

muzika
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Talenat za pesmu i glumu učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja dokazali su u prelepom video spotu „Čekaj me“ koji je postavljen na YouTube.

Pesmu „Čekaj me“ je otpevao Matija Tučić. U spotu se pojavljuje Marija Mišeljić i orkestar Gimnazije u sastavu: Ana Kovač, Marija Damjanac, Helena Kapor, Marija Mišeljić, Isidora Kojović, Ana Milanović. Za klavirom je profesor Pero Bokić.

 “Čekaj me, i ja ću sigurno doći” je po mišljenju mnogih, jedna od najlepših ikad napisanih ljubavnih pesama. Napisao ju je Konstantin Simonov, a zbog uslova u kojim je nastala ušla je u antologiju. 

Simonov bio je veliki ruski pisac, pesnik i patriota kog je sudbina često odvodila na ratne frontove. Beznadežno je bio zaljubljen u Valentinu Serovu, tada najlepšu i najpopularniju glumicu. 

Ona je, međutim, bila udata. Pošto je suprug general, koga je jako volela, preminuo, Valentina je dugo patila. Potom se upuštala u mnogobrojne ljubavne afere, ali nikog nije uspela da zavoli kao svog pokojnog supruga. 


PROČITAJTE I:

¶ PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA! ¶


A onda, ratne 1940. godine upoznala je Simonova, koji je godinama maštao o njoj. Ušli su u vezu koja je bila sve ono o čemu je pisac maštao, ali, nevolje tek dolaze. Simonov je otišao na ratište i u jeku najvećih borbi shvatio je da se neće vratiti kući živ. 

Jedino što ga je održavalo bila je fotografija i misao na svoju prelepu Valentinu koja je željno iščekivala da joj se vrati. Tada je odlučio da joj napiše pesmu koja će joj govoriti koliko je on voli, čak i kada ga ne bude više. 

Pesmu, koja je trebala da stigne Valentini posle njegove pogibije je stavio u džep, mirno iščekujući svoj sudnji dan. Međutim, desilo se čudo – jedinica u kojoj se Simonov nalazila nekako je izbegla finalni udar neprijatelja, i pisac se, živ i zdrav, vratio kući svojoj dragoj, sa pesmom u džepu. 

Venčali su se 1943, a pesma o ljubavi koja nadjačava smrt u kombinaciji sa “hepiendom” obišla je ceo svet, i prevedena na čak 35 jezika!

Pogledajte sjajne gimnazijalce iz Trebinja:

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.