Film
film/23.02.2019.

Film Teret u muzeju MoMA i Centru Linkoln

film
  • Stefan Đorđević /Non-Aligned Films
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaDebitantski film Ognjena Glavonića „Teret“ biće prikazan na filmskom festivalu "New Directors/New Films", koji po 48. put organizuju Muzej moderne umetnosti i Centar „Linkoln“ iz Njujorka.

Festival "New Directors/New Films" posvećen je mladim filmskim autorima iz celog sveta i ove godine se održava od 27. marta do 7. aprila. Glavonićev film je jedini predstavnik Srbije na festivalu u okviru kojeg će biti prikazana 24 dugometražna i 11 kratkih filmova.

Teret prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada.

Projekcije u MoMA i Centru „Linkoln“ predstavljaće američku premijeru filma, a distributer, "Grasshopper Film", najavljuje i projekcije u drugim gradovima SAD.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić.

Producenti Tereta su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće "Non-Aligned Films" iz Srbije, dok su koproducenti „Sinema defakto“ iz Francuske, „Kinorama“ iz Hrvatske i "Three Gardens Film" iz Irana.

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije "Eurimages", Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda "Visions Sud Est", "Hubert Bals Hubert Fond" festivala u Roterdamu i Instituta Doha film.


PROČITAJTE I:

OTVOREN FEST: U SLAVU FILMA I MAKAVEJEVA

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box