Film
film/23.02.2019.

Film Teret u muzeju MoMA i Centru Linkoln

film
  • Stefan Đorđević /Non-Aligned Films
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaDebitantski film Ognjena Glavonića „Teret“ biće prikazan na filmskom festivalu "New Directors/New Films", koji po 48. put organizuju Muzej moderne umetnosti i Centar „Linkoln“ iz Njujorka.

Festival "New Directors/New Films" posvećen je mladim filmskim autorima iz celog sveta i ove godine se održava od 27. marta do 7. aprila. Glavonićev film je jedini predstavnik Srbije na festivalu u okviru kojeg će biti prikazana 24 dugometražna i 11 kratkih filmova.

Teret prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada.

Projekcije u MoMA i Centru „Linkoln“ predstavljaće američku premijeru filma, a distributer, "Grasshopper Film", najavljuje i projekcije u drugim gradovima SAD.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić.

Producenti Tereta su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće "Non-Aligned Films" iz Srbije, dok su koproducenti „Sinema defakto“ iz Francuske, „Kinorama“ iz Hrvatske i "Three Gardens Film" iz Irana.

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije "Eurimages", Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda "Visions Sud Est", "Hubert Bals Hubert Fond" festivala u Roterdamu i Instituta Doha film.


PROČITAJTE I:

OTVOREN FEST: U SLAVU FILMA I MAKAVEJEVA

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.