Teatar
teatar/10.02.2019.

Glogovac: Umetnik je - ljubav na delu

teatar
  • Vulkan
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Godinu dana od smrti velikog glumca Nebojše Glogovca (1969-2018) obeleženo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu njegove rodbine, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Na sceni „Ljuba Tadić“ troje glumaca, Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević, govorili su Nebojšine misli izrečene raznim prilikama u novinskim i televizijskim intervjuima.

Nagradu „Dobričin prsten“ za životno delo, koja je Glogovcu posthumno dodeljena, primio je Nebojšin sin Gavrilo, a nagradu „Miloš Žutić“, za ulogu Hamleta, njegova supruga Milica.


PROČITAJTE I:

MILICA GLOGOVAC - KOJE JE BOJE BOL?

SPOT I PESMA PREVIŠE, POSVEĆENI GLOGOVCU


Na skupu sećanja, koji su organizovali UDUS i JDP, mnogobrojnoj publici predstavljena je i monografija o Glogovcu autorke Tatjane Nježić i prikazan kratki film o njemu, u režiji Radivoja Andrića.

- Mi, njegove kolege, prijatelji i porodica znamo da je on tu, na ovoj sceni i da će zauvek biti kako u našim srcima, tako i u srcima brojne publike. Slavimo danas delo i izuzetnu ličnost umetnika Nebojše Glogovca koji je svojim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama ostavio dubok, neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj kulturi, istakao je Voja Brajović, koji je uručio obe nagrade Glogovčevoj porodici - deci Gavrilu i Sunčici i supruzi Milici Glogovac, uz dug, stojeći aplauz prepune sale.

Glogovac je 31. dobitnik Dobričinog prstena, najvišeg priznanja UDUS-a koje se dodeljuje od 1980. godine, a prvi laureati bili su Ljuba Tadić, Mira Stupica, Mija Aleksić, Zoran Radmilović… Sastavni deo nagrade je monografija, koju su o Glogovcu objavili UDUS, u saradnji sa Vulkanom i Bibliotekom grada Beograda.

Monografija u tvrdom povezu na 250 stranica sadrži veliki broj fotografija u izboru Maje Medić.

Autorka Tatjana Nježić zapisala je u pogovoru da je ta knjiga plod nastojanja da se sklopi skica za portret impresivne umetničke i ljudske veličine Nebojše Glogovca, citirajući na kraju njegovu rečenicu: “Umetnik je - ljubav na delu”.

Nagrada “Miloš Žutić” pripala je Glogovcu za naslovnu ulogu u predstavi “Hamlet” Vilijema Šekspira, u režiji Aleksandra Popovskog, za izuzetno i nezaboravno glumačko postignuće.

Foto: Nenad Petrović

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.