Teatar
teatar/10.02.2019.

Glogovac: Umetnik je - ljubav na delu

teatar
  • Vulkan
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Godinu dana od smrti velikog glumca Nebojše Glogovca (1969-2018) obeleženo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu njegove rodbine, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Na sceni „Ljuba Tadić“ troje glumaca, Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević, govorili su Nebojšine misli izrečene raznim prilikama u novinskim i televizijskim intervjuima.

Nagradu „Dobričin prsten“ za životno delo, koja je Glogovcu posthumno dodeljena, primio je Nebojšin sin Gavrilo, a nagradu „Miloš Žutić“, za ulogu Hamleta, njegova supruga Milica.


PROČITAJTE I:

MILICA GLOGOVAC - KOJE JE BOJE BOL?

SPOT I PESMA PREVIŠE, POSVEĆENI GLOGOVCU


Na skupu sećanja, koji su organizovali UDUS i JDP, mnogobrojnoj publici predstavljena je i monografija o Glogovcu autorke Tatjane Nježić i prikazan kratki film o njemu, u režiji Radivoja Andrića.

- Mi, njegove kolege, prijatelji i porodica znamo da je on tu, na ovoj sceni i da će zauvek biti kako u našim srcima, tako i u srcima brojne publike. Slavimo danas delo i izuzetnu ličnost umetnika Nebojše Glogovca koji je svojim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama ostavio dubok, neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj kulturi, istakao je Voja Brajović, koji je uručio obe nagrade Glogovčevoj porodici - deci Gavrilu i Sunčici i supruzi Milici Glogovac, uz dug, stojeći aplauz prepune sale.

Glogovac je 31. dobitnik Dobričinog prstena, najvišeg priznanja UDUS-a koje se dodeljuje od 1980. godine, a prvi laureati bili su Ljuba Tadić, Mira Stupica, Mija Aleksić, Zoran Radmilović… Sastavni deo nagrade je monografija, koju su o Glogovcu objavili UDUS, u saradnji sa Vulkanom i Bibliotekom grada Beograda.

Monografija u tvrdom povezu na 250 stranica sadrži veliki broj fotografija u izboru Maje Medić.

Autorka Tatjana Nježić zapisala je u pogovoru da je ta knjiga plod nastojanja da se sklopi skica za portret impresivne umetničke i ljudske veličine Nebojše Glogovca, citirajući na kraju njegovu rečenicu: “Umetnik je - ljubav na delu”.

Nagrada “Miloš Žutić” pripala je Glogovcu za naslovnu ulogu u predstavi “Hamlet” Vilijema Šekspira, u režiji Aleksandra Popovskog, za izuzetno i nezaboravno glumačko postignuće.

Foto: Nenad Petrović

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box