Film
film/23.02.2019.

Preminuo reditelj Stenli Donen

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Američki reditelj i koreograf, najpoznatiji po filmovima "Pevajmo na kiši" i "Smešno lice" upreminuo je danas u 94. godini, pišu američki mediji.

Kako prenosi Dnevnik.hr vest je filmskom kritičaru Čikago Tribjuna, Majklu Filipsu danas potvrdio jedan od Donenovih sinova.

Donen je pridoneo povratku mjuzikla na veliko platno, a među njima su bili brojni hitovi poput "Sedam nevesta za sedmoro braće" iz 1954, "The Pajama Game" iz 1957, "Damn Yankees!" iz 1958. i "Smešno lice" s Odri Hepbern i Fred Asterom iz 1957. godine.

"Pevajmo na kiši" je američka muzička komedija snimljena 1952. u režiji Genea Kellyja i Stanleya Donena.

Kellyjeva partnerka u filmu je je Debbie Reynolds, a nominovan je za dva Oskara u kategorijama najbolje sporedne ženske uloge i najbolje filmske muzike, ali nije osvojio nijedan. Uprkos tome Američki filmski institut je 2007. godine rangirao ovaj film kao peti najveći film svih vremena.

Nakon prekida ugovora s MGM-om50-ih, Donen se upustio u režiranje romantičnih komedija među kojima je najhvaljenija "Šarada" iz 1963., a omiljeni glumci su mu bile zvezde poput Audrey Hepburn i Caryja Granta. Sa Grantom je snimio četiri filma.

1998. godine je dobio počasnog Oskara za, kako je navela Akademija, "filmove koje su krasile vizuelna inovacija, duhovitost i dovitljivost", ali nijedan njegov film nikada nije osvojio prestižnu američku filmsku nagradu.Holivud, krajem 1920-ih. Don Lokvud (DŽin Keli) je zvezda nemih melodrama i na vrhuncu slave nađe se u nezavidnom položaju. Filmsku industriju je zahvatila zvučna revolucija, a naglo prilagođavanje novoj tehnologiji snimanja i odgovarajućem stilu glume otežava mu stalna partnerka, razmažena i nedarovita zvezda Lina Lamont (DŽin Hejgen). Ipak, uz pomoć prijatelja iz detinjstva, muzičara Kozma (Donald O’Konor) i mlade Keti (Debi Rejnolds) koja želi postati glumica, Don će obnoviti ugled, a i pridoneti razvoju filma u njegovim kritičnim trenucima...


"Druga od triju autorskih suradnji G. Kellyja i S. Donena, a u produkciji specijalista žanra Arthura Freeda, najčešće je proglašavan najuspjelijom glazb. komedijom uopće (u posljednjoj anketi svj. kritičara 2002. izabran za 12. film svih vremena). Vrhunsko ostvarenje klas. mjuzikla, film se odlikuje maštovito koreografiranim i izvedenim glazb. »brojevima«, npr. retrospekcijski uvodni s ironičnim komentarom –»dostojanstvo, uvijek dostojanstvo«, te točke G. Kellyja po kiši (bravurozna razrada sličnih scena iz ranijih mjuzikala) i ples atraktivne C. Charisse koji podržavaju razvoj radnje, ali i upućuju na stilski i sadržajni repertoar plesa u žanru – od revijski spektakularnog do intimistički usmjerenog solističkog, od akrobatski neobuzdanog do klasičnobaletnog, u stiliziranom i prirodnom okolišu, kao izraz maštanja, ali i sa širim društv. refleksijama. Djelo euforična ritma i iskrena optimizma, s vrlo duhovitim dijalozima, iznimno komercijalno uspješan, naposljetku je i istaknuti film o filmu (metafilm) – jedna od najuspjelijih ilustracija određene faze u razvoju film. umjetnosti i industrije."

A. Peterlić, Filmski leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2003


PROČITAJTE I:

OTVOREN FEST: U SLAVU FILMA I MAKAVEJEVA

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box