Film
film/23.02.2019.

Otvoren FEST: U slavu filma i Makavejeva

film
  • Oksana Skendžić
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaGLAVNIM favoritom za ovogodišnji Oskar i venecijanskim pobednikom, filmom "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, pred prepunom dvoranom Sava centra u sinoć je svečano započeo 47. Međunarodni filmski festival FEST. Prepuno gledalište ovacijama odalo počast Mileni Dravić i Dušanu Makavejevu. U Makovo ime, posthumna nagrada „Beogradski pobednik“ uručena je Aniti Mančić. Fest je proglasio otvorenim argentinski glumac Ćino Darin.

Ceremonija otvaranja započela je obraćanjem Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa, koji je istakao značaj ovog festivala, podsećajući na naše filmske velikane i nedavno preminulog svetski cenjenog reditelja Dušana Makavejeva, kome je ovogodišnji Fest posthumno dodelio Nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. - Fest ima svoje simbole, Fest je i sam simbol ovog grada koji mora biti sačuvan. Fest mora uvek da ide napred i da ostane ono što je i bio kada je nastao. Fest nam je potreban, jer nas uči kroz filmove koje gledamo – rekao je Pantelić, ističući da je jedan od njegovih simbola i Milena Dravić, prva dobitnica ustanovljene Nagrade „Beogradski pobednik“ (2015) za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a publika je ovacijama odala počast legendarnoj glumici. Višeminutnim aplauzima ispraćeno je i ime ovogodišnjeg laureata Dušana Makavejeva, i njegove supruge Bojane Makavejev koja je bila u gledalištu, a Pantelić je podsetio da je upravo Mak, filmska i urbana legenda naše kulture, bio ne samo jedan od osnivača ovog festivala, nego mu je i „kumovao“ - upravo je on predložio Milutinu Čoliću naziv Fest. U ime velikana koji je obeležio ne samo domaću, nego i evropsku i svetsku kinematografiju, nagradu je primila glumica Anita Mančić, koja je u njegovom filmu „Gorila se kupa u podne“ ostvarila najznačajniju filmsku ulogu u karijeri.

- Mak, znamo da si sprečen da večeras primiš „Beogradskog pobednika“. Zamišljamo da kažeš ovo: „Ja izgleda neću doživeti tu pobedu. Ali, vi ostali, pobedu sigurno zaslužujete. Sloboda ili ništa“ – izjavila je Anita Mančić citirajući Makavejeva i primajući priznanje koje joj je uručio Pantelić, a publika je ispratila ovacijama.
Ovogodišnji festival, koji i svojim naslovom „Bez zaštite“ odaje počast slavnom reditelju, zvanično je proglasio otvorenim argentinski glumac Ćino Darin, zvezda filma „Crni anđeo“ koji ćemo videti u Glavnom takmičarskom programu (našoj publici je poznat kao partner Penelope Kruz u „Kraljici Španije“, jednom od najgledanijih filmova prošlogodišnjeg Festa).- Drago mi je što imam priliku da vidim toliko mnogo gledalaca ispred filmskog platna, i da kažem ono što očekujete od mene – Fest je otvoren i može da započne – rekao je Darin, koji se duhovoto zahvalio butiku modnog kreatora Bate Spasojevića koji mu je dao garderobu, pošto mu je prtljag zalutao na aerodromu i nije imao šta da obuče za otvaranje festivala. 

Voditelji ceremonije otvaranja, glumci Jelena Gavrilović i Zoran Pajić, istakli su da u deset festivalskih dana pred našu publiku stiže rekordni broj premijernih filmova - čak 125, među kojima su pobednici svetskih festivala, kandidati za Oskar, holivudski hitovi, kao i hrabra autorska ostvarenja nove generacije reditelja.


PROČITAJTE I:

FEST VREMEPLOV

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


CRVENIM tepihom Sava centra sinoć su prošle brojne ličnosti iz našeg kulturnog i javnog života, kao i gosti Festa. Među njima su bili ruski baletan Oleg Ivenko, koji u filmu „Bela vrana“ u režiji Rajfa Fajnsa igra Rudolfa Nurejeva, glumica Nada Šargin, reditelji Lazar Bodroža, Bojan Vuletić, poznata rumunska rediteljka Joana Urikaru (članovi festivalskog žirija), glumica Sanja Vejnović, Radoslav Rale Zelenović, Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, glumci Slaven Došlo, Nikola Vujović, Mate Milosavljević... 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.