Aktuelno
moja-kafica
moja-kafica
aktuelno/4.11.2019.

Forum Kreativna Evropa 2019.

aktuelno
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaZavršni deo Foruma Kreativna Evropa 2019. biće održan 7. i 8. novembra u Beogradu u okviru kojeg će biti reči o mogućnostima jačanja saradnje, povezivanja i finansiranja projekata na evropskom i regionalnom nivou, kao i o izazovima na tom putu.

Pitanje kojim se ovogodišnji Forum bavi glasi: na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti. S idejom neophodnosti jačanja saradnje i povezivanja, Forum je organizovan kroz partnerstva u tri grada (Novi Sad, Niš, Beograd) i podrazumeva horizontalne načine učenja, razmene, uključivanja i povezivanja domaćih i inostranih profesionalaca.

Program Foruma organizovan je u tri bloka, koji će se realizovati u sva tri grada: Kritičko mišljenje i medijska pismenost, Participativno upravljanje u kulturi, Horizontalno znanje.

U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja našeg kontinenta, prepoznata je neophodnost daljeg razvijanja demokratkih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i delovanje. Biće reči o pojmovima poput zajedničko upravljanje, participacija, lokalne zajednice, ko-kreacija, te o uvođenju participativnih modela upravljanja u kulturi i biće predočeni primeri dobre prakse (npr. primena Faro konvencije), te definisane smernice za uvođenje tih modela kod nas.

Program pod nazivom Horizontalno znanje čine treninzi domaćih i inostranih profesionalaca u kulturi u oblastima relevantnim za program Kreativna Evropa (razvoj publike, nove tehnologije u kulturi, kulturni turizam i slično), kao i peer-to-peer otvorena platforma za razmenu znanja i veština među profesionalcima u kulturi. Ovaj segment programa biće organizovan na osnovu konkursa-poziva profesionalcima da predlože svoje treninge, radionice, programe.

U sva tri grada biće organizovane prezentacije uspešnih projekata programa Kreativna Evropa iz 2018 godine, obuke za konkurisanje na program Kreativna Evropa, konsultacije o projektnim idejama, prezentacije različitih izvora finansiranja u kulturi, umetnički programi i kokteli. U okviru pratećeg programa biće organizovano formiranje biblioteke elektronskih izdanja - publikacija koje se bave temom kulturne saradnje, a čiji su izdavači domaće organizacije u kulturi. Budući da Novi Sad 2019. godine nosi titulu Evropske omladinske prestonice, poseban deo programa biće posvećen prenosu znanja i veština mladi-za-mlade.

Glavni partneri Foruma su Grad Niš, udruženje Mladi ambasadori Niš, Fondacija Novi Sad 2021, EU Info mreža, Stalna konferencija gradova i opština Srbije, i tradicionalno - Zadužbina Ilije M. Kolarca.

Kompletan program Foruma Kreativna Evropa možete pogledati ovde.

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.