Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/20.10.2023.

Prva taktilna izložba:Vidi, dodirni, oseti

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Prva taktilna izložba „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti" autorke Milice Josimov biće otvorena u četvrtak, 26. oktobra u 12 časova u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu.

Izložba nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno. Odabrano je petnaest eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, koji će, po završetku izložbe, postati integralni deo stalne postavke MAU.

Ono što ovu izložbu čini posebnom jeste da se kustoski tim samom kreiranju izložbe oslonio na saradnike oštećenog vida, te su prateći njihova iskustva, doživljaje i tumačenja prilikom poseta Muzeju, probali da što jasnije pristupe interpretaciji odabranih predmeta.

Izrađene su replike i interpretacije predmeta koje verno prikazuju odabrane originale.

Tekstilne tkanine fila naroda Senufo i tkanine naroda Fon iz Benina pretvorene su u reljefe, prenoseći sve detalje i njihovu različitu teksturu. Skulpture i maske vajane su u proporcijama originala, dok završna obrada omogućava naglašavanje ili pojednostavljivanje detalja, u zavisnosti od čitljivosti samog predmeta. Biće prikazana i dva 3D modela antilope i slona koji su u plastici.

Važan segment nastajanja izložbe je i senzibilizacija publike koja je direktno bila uključena u sam proces izrade taktilnih modela. U ovom poduhvatu učestvovali su posetioci redovnih i posebnih muzejskih programa. Sa starijim sugrađanima na programu „MAU za sve, svi u MAU", izrađena je figura lava plemena Juda, po uzoru na primerak iz etiopske zbirke porodice Seferović. Sa srednjoškolcima je tokom programa „Boje Afrike", izvajana maska kple-kple, po uzoru na masku naroda Baule iz Obale Slonovače, dok se na posebno osmišljenoj radionici za decu pod nazivom „Napravimo pticu!" zajednički izvajala ptica kalao (kljunoroga) prema uzoru na skulpture ptice naroda Senufo iz Obale Slonovače. Zaposleni Muzeja afričke umetnosti timski su izvajali ćup sa poklopcem, po uzoru na ćup naroda Bamana iz Malija.

Jedan segment izložbe čine i tzv. skriveni predmeti, smešteni u posebne kutije, sa idejom da ih posetioci, nakon dodirivanja, opišu.

Izložbu „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti" prate audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu i legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze, kako bi i pripadnicima ovog za MAU novog, a istovremeno više nego dobrodošlog, segmenta muzejske publike, bio omogućen trajni pristup i bezbedno kretanje kroz prostor muzeja.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.