Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.08.2019.

Preminuo slikar i vajar Milan Tucović

vizuelne-umetnosti
  • I. Marinković / Gold gondola
Autor fotografije:

Kaleidoskop media U Beogradu je iznenada preminuo slikar i vajar Milan Tucović.

Komemoracija Milanu Tucoviću biće održana 5. avgusta u podne u Skupštini grada Beograda, a sahrana u 14 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, prenela je RTS.

Povodom smrti Tucovića, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naveo je da će biti zapamćen kao jedinstven slikar “mirne atmosfere i zaustavljenog vremena”.

“Njegovi modeli koji su nas gledali direktno, bez ograda, nastaviće sa slika da nam šalju poglede dočaravajući miran svet Tucovićeve mašte. Sa njim su savremeno srpsko slikarstvo i vajarstvo izgubili značajnog predstavnika”, naveo je Vukosavljević u telegramu saućešća koji je uputio porodici i poštovaocima Tucovićevog dela, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Rođen je 13. septembra 1965. u Požegi. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Tucović je bio jedan od vodećih slikara svoje generacije. U njegovom izrazu primetan je uticaj vajarstva, njegovog akademskog poziva, ali i jugoslovenskog nadrealizma i struje „fantastičnog slikarstva“ Leonida Šejke.

Bio je vrlo darovit i veoma skroman, srdačan, topao i povučen istovremeno, kako su za Tucovića govorili "neko je ko uspeva da jednom nogom bude u ovom, a drugom u nekim drugim svetovima".

Magičnim realizmom, ukrštanjem i dovođenjem elemenata opažajnog, realnog u nadrealni poredak stvorio je metafizičke svetove.

U njegovom univerzumu figure "preuzete" iz minulih vremena, zaustavljene su kao na fotografijama i predstavljaju ulovljeni trenutak večnog kretanja.Milan Tucović, akvarel: Mala rasprava o stvarnom i mogućem / Foto: Arte

Preciznim jezikom, u klasičnoj tehnici ulja na dasci ili platnu, slojevito, višetonski u prigušenom svetlu starog zlata Tucović je stvarao prizore tišine i spokoja.

U jednom od intervjua govorio je kako je u mladosti doživeo posebno osećanje pred jednom Leonardovom slikom.

- Veliki umetnici poput Leonarda ostaju večita tajna. Način na koji je naslikao bosu Bogorodičinu nogu na kamenu dokaz je božanskog upliva – stopalo je slikano tako suptilno kao da je od duha satkano. Kao dete imao sam malu knjižicu sa Bogorodicom među stenama i gotovo uvek je bila pored mene. Kada sam u Luvru stao ispred te slike, kao da sam bio ispred nečeg što je moje, rekao je umetnik u intervjuu za Politiku.

Istom prilikom je na pitanje kad se sve završi, kad odemo sa zemlje, šta ponesemo sa sobom, u svom senzibilnom duhu odgovorio: "Slike, verovatno slike i to ne one koje smo naslikali, već nosimo sećanja, uspomene, slike iz našeg života. To je Kiš opisao u „Enciklopediji mrtvih”.


PROČITAJTE I:

KRALJ ČAČKA: ZEMLJA NIJE MOJ DOM


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Jovan Knežević
30.08.2019.

Da, Vlada Veličković i Milan Tucović - dva velika slikara i čoveka, dve generacije odošu u istom mesecu, iste godine. Neka im je laka zemlja.

User
Radovan Jevtic
29.08.2019.

Ijos jedan zamene dosta cenjen je otisao sa scene umetnosti. Nekati je Vecna slava

Vidi sve komentare